Vi har aldrig mått bättre...

Min arbetskollega visade mig en artikel i DN Söndag, om vitaminer och hur nyttiga de egentligen är. Jag funderar och läser mycket om det här ämnet så jag blev glad över att se en granskande artikel om pillerindustrin snarare än en som tar den för självklar.

Läkemedelsindustrin är större än någonsin, men samtidigt börjar den falla isär lite i sömmarna. Det glädjer mig att se att fler och fler människor ifrågasätter dessa multimiljardindustrier, och deras egentliga syften.

Om piller hade varit så utomordentliga för vår hälsa så borde vi väl vara hälsosammare än aldrig förr? Det är vi inte. Snarare tvärtom, och det går inte direkt åt rätt håll.

Som man kanske gissat så är jag ett stort fan av naturmedicin, holistiskt hälsotänkande och rena, obehandlade födoämnen från så nära källan som möjligt. Jag är fullständigt övertygad om att naturen vet bäst, inte människan, när det kommer till vår och planetens hälsa. Forskning kring näringslära orkar jag knappt läsa om, för den är oftast så närsynt och ofokuserad. Den granskar små enskilda delar av vår fysiologi och drar slutsatser utifrån det. Precis som att läkare ser symtom och behandlar dem, utan att undersöka den bakomliggande orsaken och det större perspektivet.

Kanske är vi människor inte bara summan av våra sammanladga delar. Vi kanske är mer än så?

Vi är så långt ifrån att förstå oss själva och våra kroppar till fullo, så varför ska man tro blint på allt som forskare och läkare säger? När de till råga på allt har sina dolda egenintressen och världen styrs av pengar. Jag köper det inte helt enkelt.

Så varför tror man nu att vitaminer kan vara skadliga? Ja, det är ju inte själva vitaminerna i sig som är skadliga, det är just det faktum att de är syntetiskt sammansatta, lösryckta från sitt sammanhang och inte existerande i sin naturliga form och mängd. Media och marknadsföring har bombat oss med budskap om hur extremt nyttiga antioxidanter är och att de bromsar åldrandet och hej och hå, varpå företag pressar in mängder av dem i sina produkter och det nu slagits larm om att "för mycket antioxidanter kan vara skadliga".

För mycket av allt kan vara skadligt! Men förlitar man sig i huvudsak på sin kost för näring, och äter maten i sitt naturliga format, så går det inte att "överdosera" antioxidanter.

  • Ät en varierad och hälsosam kost.
  • Ta ev tillskott i form av linfröolja, (en matsked om dagen räcker), och holistiska hälsopreparat. Dessa preparat kan vara t.ex. gröna pulver med extrakt från en mängd olika växter, örter och gryn, eller i flytande form med nyttiga oljor, juicer och örtextrakt.
  • Drick grönt te och örtte. I det finns naturliga mängder antioxidanter.