Veckans Ekoutmaning #1: Minska matsvinnet

VeckansEkoutmaning-1

Jag gillar att talk the talk om hållbarhet och ekologisk livsstil. Men do I walk the walk?

Det kommer jag snart bli varse om, tack vare att Ekoenkelt precis startat Veckans Ekoutmaning. En serie utmaningar för att leva mer hållbart och ekologiskt.

Utmaning nummer 1 är lämpligt nog min största akilleshäl: Minska matsvinnet. Rent konkret så var tanken att inte köpa någon ny mat på hela veckan, eller att åtminstone göra slut på så mycket befintligt mat som möjligt.

Detta failade jag totalt den här veckan.

En kombination av att jag mådde skit i början av veckan och bara ville äta pommes frites som en slags självmedicinering, och av att jag åkte ut till landet i torsdags och var tvungen att handla lite mat på vägen för att överhuvudtaget kunna äta någonting.

Men ingen är perfekt hela tiden. Det viktigaste syftet (för mig iallafall) med den här utmaningen är att uppmärksamma mina brister och ovanor och sakta men säkert fasa ut dem.

I matsvinnsfrågan har jag både bra och dåliga vanor.

Saker jag gör bra

  • Jag lagar oftast min mat själv, från grunden.
  • Jag lagar mycket mat och fryser in.
  • Jag planerar (oftast) vad jag ska laga i veckan och håller mig till det.
  • Jag är rätt bra på att använda det jag har hemma och “koka soppa på en spik”.
  • Jag kommer ofta ihåg att frysa in sånt som jag vet att vi inte kommer hinna äta upp innan det blir dåligt. T.ex. bröd och färska grönsaker.
ravaror

Saker jag är kass på:

  • Jag kastar ofta rester, särskilt om maten inte blev sådär supergod.
  • Jag glömmer bort matlådor.
  • Jag är kinkig med matlådor eller mat med kort datum.
  • Jag glömmer bort råvarorna jag redan har hemma och köper nya ingredienser istället.
  • Jag glömmer ibland bort frukt och grönt och upptäcker dem först när de blivit dåliga.
  • Jag märker inte upp min infrysta mat. Vår frys är full av oidentifierbara matpåsar med ungefär samma färgnyans, vilket gör att man drar sig för att tina upp dem då man vet inte vad man får.

Kärnan i problemet: Jag är en bortskämd västerlänning med för mycket pengar och för nära till närmsta matbutik. Jag är dålig på att hushålla och dålig på ge maten det värde den förtjänar.

Till min fördel så kommer jag bo mycket på min familjs lantställe ute i skärgården framöver. Där är det typ en halvtimme på cykel som gäller för att komma till affären. Inga impulsköp sent på kvällen med andra ord.

Jag ser det som en välbehövlig bootcamp för att bli bättre på att planera mat och äta mer minimalistiskt.

Att göra:

1. Inventera kyl, frys och skafferi noga INNAN någon ny mat inhandlas. Köp så lite ny mat som möjligt.

2. Planera färre nya måltider per vecka och lämna några dagar öppna för att experimentera med det som finns.

3. Organisera frysen bättre och märk upp vad alla matlådor och påsar innehåller. Skriv upp allt som finns i frysen på en lista för snabb överblick.

Hur gör du för att ta vara på maten? =)