“Vad kan man jobba med hemifrån?”

 

vad-kan-jag-jobba-med-hemifran

Fick en kommentar av en bloggläsare (tack Anette!) som gjorde mig så jäkla glad, för att hon ställer en väldigt relevant fråga:

“Om jag skulle framföra en önskan (utan några som helst krav eller förväntningar) skulle det vara att du skrev ett inlägg med tips till egenföretagare med framför allt inspiration om vad det finns för yrken och möjligheter att arbeta hemifrån. Jag är bra på att läsa, skriva, pilla med datorn (foto/design/kodmallar osv) men är inte utbildad till något vettigt alls. Om jag skall pallra mig iväg till någon yrkesrådgivare eller liknande, kommer det aldrig bli av. Har du kunskap/idéer om vad det finns för yrken som man faktiskt kan få betalt för att genomföra i hemmet?”

Alltså:

Vilka yrken och jobbmöjligheter finns det där man till stor del kan jobba självständigt, hemifrån?

Det här är ju en otroligt bred fråga, som jag omöjligt kan svara uttömmande på. Väldigt många yrken går tekniskt sett att göra hemifrån. Men vissa slags uppdrag är lättare att få göra i lugn och ro hemma på kammaren än andra.

Vi kan konstatera några generella sanningar:

Jobba med människor = svårt att göra hemifrån.

Jobba i team = svårt att göra hemifrån.

Jobba självständigt = lättare att göra hemifrån.

Vara egenföretagare eller entreprenör = ännu lättare att göra hemifrån.

Ju fler personers input som krävs för att du ska kunna göra ditt jobb = desto svårare att jobba hemifrån.

Ju mindre kontakt med andra människor = desto lättare att jobba hemifrån.

Du skriver att du är bra på att skriva, samt foto, design och lite kod. Då har du jättebra förutsättningar. Alla dessa områden är ju såna som är rätt lätta att sköta på distans och som frilans. Det finns säkert massvis av andra hemmajobbsvänliga yrken som jag inte är medveten om, så jag kan bara tala ur min egen erfarenhet som huvudsakligen skribent och konsult.

 

Jag jobbar oftast med något av följande:

  • skriver artiklar till tidningar, som frilansjournalist.
  • hjälper företag att skriva hemsidetexter, blogginlägg, nyhetsbrev, kampanjer, pressreleaser, et.c.
  • hjälper företag sätta en strategi och plan för sin blogg eller sociala medier.
  • hjälper företag att förbättra sin hemsida, genom att ge förslag på design, texter och funktionalitet.
  • översätter hemsidetexter m.m. från svenska till engelska eller tvärtom. 

Det kan vara svårt att jobba till 100% hemifrån, då många uppdragsgivare eller kollegor gärna vill träffas åtminstone någon gång för att få ett ansikte på den de ska jobba med.

Och beroende på vad för slags arbete man gör så kan det krävas regelbundna avstämningar och möten.

Rent generellt så kan jag säga att de uppdrag som innebär att leverera någonting en gång är bäst lämpade att göra hemifrån. T.ex. frilansjournalistik eller om jag översätter en text. Då reder jag och kunden ut exakt vad de vill ha och när de vill ha det, sen levererar jag det. Minimal kontakt krävs.

Rör det sig om löpande leveranser, t.ex. texter till nyhetsbrev eller kampanjmaterial så kan det krävas det att man är mer innästlad i kundens verksamhet. Det kan bli en del möten och bollande fram och tillbaka. Svårare att planera sin vecka och få vara helt ifred alltså. Men det kan ändå gå att sköta själva jobbet utan att lämna hemmet.

Min mamma är frilansande formgivare och Art Director. Hon har ett gäng fasta, löpande uppdrag som hon gör varje månad och all kommunikation sker via mail eller telefon. Jag har också några sådana kunder som liksom rullar på rutinmässigt. De är guld värda, men kan vara svåra att hitta.

Och är man utvecklare, designer eller konsult, och kanske ska vara involverad i något större projekt, ja då kan det hända att man inte har så mycket att säga till om. Då måste man passa in i sin kunds övriga arbetsrutiner, som kan variera stort. En del är laid back och låter dig jobba när och var du vill. Andra vill ha dig på plats hos dem, som om du var anställd.

Så egentligen är det lika mycket kunden som avgör, som yrket. Du kan vara anställd, jobba med saker som kan göras varsomhelst ifrån, och ha turen att ha en framåttänkande chef som ger dig mycket frihet under ansvar. Eller så kan du vara egenföretagare, med kunder som vill att du sitter på deras kontor eller kommer på möten stup i kvarten.

Det du kan göra är att välja ditt yrke med allt av det ovanstående i åtanke, och att försöka hitta kunderna som är mer flexibla och tillåtande. Man ska också komma ihåg att när man är ny som frilans så kanske man inte har råd att vara lika kräsen, så då får man vara beredd på att behöva kompromissa mer än vad man egentligen vill göra. Men ju fler kunder man får, ju mer jobb man gör, desto lättare blir det att själv diktera villkoren.

 

Utbildning då?

Vad gäller utbildning så kan jag lugna dig med att säga: skit i det!

Visst finns det vissa yrken som kräver någon slags examen eller certifiering, men inom det du och jag huvudsakligen sysslar med, (skrivande, foto, design och programmering), så vågar jag nästan påstå att traditionell utbildning är ett stort slöseri med tid.

Det du behöver lära dig kan du lära dig minst lika bra, ofta bättre, på egen hand med hjälp av onlineresurser och genom att bara göra

Vill du skriva, som journalist eller copywriter: Skaffa böckerna "Sälj Det Med Ord" och "Skriv, sälj och bli lönsam". Studera de slags texter du vill skriva. Notera hur de är uppbyggda. Skriv något åt en påhittad kund. Läs dina favorittidningar och pitcha idéer till dem. Learn by doing. 

Vill du jobba med design och/eller kod: Skaffa ett konto på Treehouse. Det var vad jag använde all min vaken tid under typ en månad för att gå från relativ kod-nybörjare till att få jobb som webbutvecklare. De har suuuperbra kurser inom allt som rör design och teknik på och för webben. Och bygg en massa egna projekt: webbsidor, små appar och spel, plugins, et.c. Skapa, skapa, skapa. Learn by doing. Vill du vara konsult, oavsett inom vad: Skaffa boken "Book Yourself Solid". Gör en kick-ass hemsida åt dig själv. Nätverka, nätverka, nätverka. Får du en kund - slå knut på dig själv för att göra kunden så nöjd det bara går. 

Har du entreprenörsdrömmar eller vill driva onlinebaserad business: Skaffa konto på Fizzle och gå deras kurser. Gå konstant runt och fundera på problemen i världen och hur du skulle kunna lösa dem. Samla alla idéer i en stor bok eller mapp. Skapa, skapa, skapa. Learn by doing.  Och för alla ovanstående alternativ gäller även: Knyt kontakt med andra egenföretagare och bygg relationer. (Finns bra grupper på Facebook och LinkedIn) Vårda ditt nätverk som om det vore den allra finaste rabatten i trädgården. Det är via ditt nätverk som du får stöd, pepp, idéer och uppdrag. Det kan vara ensamt att bara sitta på hemmakontoret hela dagarna. Även en lone wolf behöver gemenskap.  Det var mina bästa råd, utifrån min lilla bubbla av verkligheten. Jag hoppas att du fick iallafall ett litet hum om var du kan börja. Om inte - ställ följdfrågor i kommentarsfältet! Kanske är vi flera som kan svara med våra erfarenheter och lärdomar. =)

Vill också passa på att uppmana alla er andra: har ni liknande frågor - ställ dem! Det är otroligt värdefullt för mig, för då får jag bättre koll på hur jag kan skriva inlägg som ni har nytta av.