Torkade vs. färdigkokta bönor

IMG_1679.jpg

Idag blev ofrivilligt stora bönkokardagen hemma hos mig. 

Planen var egentligen att jag igår kväll skulle laga den ljuvliga tacosen med svarta bönor som finns i Vegourmet-appen.

Men precis som varje vecka efter att jag slutade köpa färdigkokta bönor så har jag glömt att jag måste planera såna här måltider typ tre år i förväg. För då ska det blötläggas och kokas och hållas på.

Jämmer och elände. Vilken misär att behöva planera mat mer än ett dygn i förväg. Såna tankar tänkte jag igår när jag motvilligt lade alla mina bönor och ärtor i blöt över natten. Och imorse när alla bönorna skulle sättas på att koka i en och en halv timme. Vojne vojne. "Nästa gång köper jag på burk", tänkte jag till slut.

IMG_1678.jpg

Men sen gjorde jag något jag annars sällan gör om jag inte har en pistol mot huvudet: jag räknade lite matte. 

Vi köper all vår mat från MatHem varje vecka. Och varje vecka äter vi i snitt runt 4 burkar bönor eller ärter. I en burk bönor på 400g är det ca. 230 gram faktiska bönor, resten är vatten. 

Så om vi kikar på MatHem

400 gram (230 gram) svarta bönor = 15kr

500 gram torra svarta bönor = 25kr

Bönor som blötlagts och kokats sväller mellan 2 och 3 gånger sin storlek. Så den där påsen med 500 gram torra bönor innebär ca. 1200 gram färdiga bönor. 

Veckokostnad, färdigkokta bönor: 60kr

Veckokostnad, egenkokta bönor: 18kr

Hur mycket pengar sparar vi per månad genom att blötlägga och koka själva? ca. 168kr. På ett år är det 2016kr.

Intressant va? Det tycker till och med jag.

IMG_1682.jpg

Förresten så doftar kokande gula ärtor så gott att man blir tokig.