Topp 7 svåraste yogautmaningarna

yogascorpionpose-300x3001.png

Nu ska jag vara helt och fullt ärlig med dig: Jag tränar inte yoga för att nå någon slags upplysning eller för att massera mina inre organ eller ens för att stilla mina tankar. Jag tränar yoga för att jag vill bli så här snygg och cool: yogascorpionpose-300x3001

Det är absolut inget fel på den här typen av yoga. Yoga är en uråldrig lära med stort andligt och filosofiskt djup, vilket jag gillar och faschineras av.I många yoga-sammanhang råder en viss stämning. Du kanske har stött på den: andäktig, smygreligiös och rökelsedoftande. Folk med mala beads runt handlederna, iklädda stora pösiga byxor i ekologisk bomull.

Men i min vardag utövar jag en annan typ av yoga: skitig, svettig, brutalt tuff yoga till hög musik. Ganska så oglamorös och väldigt opretentiös yoga kan man säga. Med det inte sagt att jag utesluter den andra sorten. På kvällarna brukar jag t.ex. köra ett mjukare pass, med mysig musik och tända ljus. Men om man snackar yoga som träningsform, som fitness, då gillar jag att vrida upp volymen och tempot.

Har du kört ett riktigt, riktigt, riktigt tufft yogapass någon gång? Ett där man efter tjugonde nedåtgående hunden i rad ber om nåd och på allvar tror att man ska avlida. Men där man samtidigt älskar känslan av musklerna som arbetar och kroppsdelarna som sträcker ut sig. Andetagen känns som en inre motor som går på högvarv. Och svetten bildar pölar på yogamattan.

Har du inte testat ett sådant pass så hoppas jag att du någon gång gör det. För det är den skönaste, mest uttömmande, mest avslappnande och mest livsomvälvande träningen du någonsin kommer att vara med om. Vill du ha ett smakprov så rekommenderar jag Bob Harper's, (Amerikanska Biggest Loser-tränaren du vet), yoga-video: Yoga for the Warrior. Har inte ens testat passet ännu, så krävande är det. Jag garvade när jag kollade igenom det.

Yoga är rena smörgåsbordet av intressanta utmaningar. Att ha konkreta mål att sikta mot gör stor skillnad för motivationen. Och då menar jag inte bara de generella "bli vältränad"-målen, utan mål som är prestationsbaserade och unika för just den träningsformen. I styrketräning kan det t.ex. vara att lyfta ett visst antal kilo i bänkpress. I yoga är det att sätta en viss pose.

Känslan när man klarar en ny och svår pose, eller bara kommer ett snäpp närmare att göra det, är underbar. Det fina med yoga är att det är så introvert. Du kan inte hålla på och titta dig i spegeln när du yogar, du måste koncentera dig och känna efter att din kropp gör rätt. Yogan, även när dess syfte är ytligt, blir som en semester från utseendefixeringen. Det spelar ingen roll om man inte ser så himla graciös ut när man gör det där skulderståendet, men man känner sig graciös! Det är det viktigaste.

På tal om graciös och utmaningar, här är mina topp 10 yogautmaningar jag jobbar mot just nu:

1. Crow's pose

2. Elbow stand

3. Handstand

4. Firefly pose

5. Eight angle pose

6. Dancer pose

7. Standing split

Nå? Ser du någon du skulle vilja klara? =)

Här har du förresten min yoga-board på Pinterest, om du är sugen på mer yoga-porr...

Follow louisestigell's board Yoga