Systemkameradrömmar

IMG_2668.jpg

Jag längtar så mycket efter en systemkamera att jag blir blå i ansiktet.

Det här med foto är något jag alltid älskat att göra. Jag har sprungit runt på lantstället med en halvkass digitalkamera och fotat åt höger och vänster. Fotat mina fötter vid strankanten. Fotat skog ur konstfärdiga vinklar. Fotat närbilder på blommor och måsar och humlor. Och sedan upprymt sprungit in för att sätta mig och titta på bilderna. Den känslan, när man har kameran full med bilder. Som att man hittat en skatt.

Sedan jag började Instagramma har jag också blivit nyfiken på redigering, och vad som ligger bakom alla de där färdiga filtrena som skapar sån bildmagi. Fascineras av hur man kan ta råmaterialet i form av ett foto och förvandla det till ett konstverk. Och det är vansinnigt kul att gå igenom bilder man tagit och leka runt med olika inställningar. Men jag har aldrig lärt mig hur man gör, bara experimenterat mig fram på gott och ont.

Och nånstans där har foto stannat för mig, ofrivilligt. Har inte ens reflekterat över varför jag inte fotat mer aktivt och medvetet, skaffat bättre kamera och lärt mig bli bättre.

Nu när jag läser på om systemkameror och kamerateknik så har jag verkligen noll koll. Fattar ingenting. Känns som en enorm uppförsbacke att ens skaffa mig tillräcklig kunskap för att kunna investera i min första systemkamera. Men nu bara måste jag göra det för jag längtar ihjäl mig efter börja fota på riktigt. När jag tänker på allt jag vill fånga på bild så blir jag helt darrig av otålighet.

Här kommer en liten kavalkad av tappra fotoförsök genom tiderna:

Sommarregn på Kungsholmen Tyresö Slott Halloween Mossa Stora Essingen

Har ni några tips på bra första systemkamera och objektiv för en komplett idiot som jag? Jag vill främst fota vackra miljöer inomhus och utomhus och typ varenda fågel jag ser…