Stora Squarespace-skolan, del 5 - Så bloggar du med Squarespace

Allrajt. Vi har kommit till den femte och sista delen i min Squarespace-skola för bloggare. Denna gången ska det handla om just bloggande:

  • Hur inläggsskapandet går till i Squarespace
  • Hur du schemalägger och publicerar blogginlägg
  • Hur du hanterar kategorier och taggar
  • Hur kommentarssystemet funkar
  • Hur du kopplar Bloglovin och olika sociala medier till din blogg

Om du missat de tidigare delarna i skolan hittar du dem här:

Del 1: Introduktion, frågor och svar
Del 2: Så flyttar du din blogg till Squarespace
Del 3: Så skapar du sidor i Squarespace
Del 4: Så designar du din blogg i Squarespace


Blogga med Squarespace

Det finns några skillnader i hur man bloggar med Squarespace jämfört med t.ex. Wordpress. 

Den första är hur bloggen hanteras på din sajt. Istället för som i Wordpress, att bloggen utgör basen och startsidan per automatik så är en blogg i Squarespace en slags sida som kan flyttas runt som man vill. Det går också att ha flera bloggflöden på samma sajt. De använder då samma design som övriga sajten men kan ha olika namn, headers och RSS-adresser. 

Den andra skillnaden är hur du skriver själva blogginläggen. Det fungerar precis som när du skapar sidor i Squarespace: du redigerar direkt i preview-läget och bygger upp dina inlägg med hjälp av moduler som kallas “block”. 

Varje blogg har en egen bloggsida, där du ser alla de inlägg som hör till bloggen: 

Härifrån skapar du nya inlägg eller redigerar befintliga. Och du hanterar kategorier, taggar och kommentarer.

Blogginställningar

När du går in på Pages från huvudmenyn och klickar på sidan för din blogg så har du en kugghjulssymbol i menyn ovanför inläggen. Här gör du de inställningar som gäller för den här bloggen. Vi kikar:

Du kan sätta separata namn för bloggsidans titel och för länken i navigationsmenyn, bestämma vilken layout bloggsidan ska ha, hur många inlägg som ska visas åt gången, et.c.

En sak som är värd att nämna här är bloggens "URL Slug". Alla sidor i Squarespace behöver en unik url, och eftersom att bloggen är en slags sida så kräver Squarespace att den har en unik “mellan-url”. Vanligast här är något i stil med “blogg” eller “bloggen” eller “nyheter” eller vad som känns mest passande.

Du kan fortfarande låta din blogg vara startsidan på din sajt, precis som i Wordpress. Detta gör du genom att i Settings markera bloggsidan som homepage genom “Set as homepage”-knappen. När någon skriver in “www.lugnochfin.se” hamnar de alltså egentligen på "www.lugnochfin.se/blogg", även om det fortfarande står www.lugnochfin.se i browserfönstret. Är du dock inne på något av mina inlägg så ser du att de heter något i stil med “www.lugnochfin.se/blogg/inlaggets-namn”.

“Men shit, vad händer med länkarna till alla mina importerade inlägg då? Kommer jag tappa all sån trafik nu?”

Lugn, bara lugn. När du importerar din blogg till Squarespace mappas dina urler om för att matcha Squarespaces struktur. Om någon följer en gammal länk till ditt domän + inläggsurl så kommer de vidarebefodras till den nya inläggsadressen. Phew! =)

Skapa blogginlägg i Squarespace

Du skapar dina blogginlägg genom att gå in på din bloggs sida och klicka på +-symbolen.

När du först skapar ett blogginlägg hamnar du i redigeringsläget:

Här finns flera flikar. Vi tar dem i tur och ordning:

Content: Det är här du skriver rubrik och text för inlägget, taggar upp och kategoriserar det, och gör publiceringsinställningar.

Options: Här sätter du en utvald bild (“thumbnail image”) för inlägget, skriver ett eventuellt utdrag om du vill, samt gör författar- och url-inställningar. (Ditt inlägg får automatiskt en url när du sparat eller publicerat det, men ibland vill man kanske ändra urlen till något kortare eller mer sökbart.)

Location: Den här funktionen använder jag aldrig och jag misstänker att den inte är relevant för det flesta. Men om du vill så kan du platsmarkera ditt inlägg, med adress och kartposition och allt. 

Social: Om du har sociala medie-konton länkade till din blogg under Settings så kan du aktivera autopublicering till dessa här. Mer om sociala medie-kopplingar kommer längre ner…

Efter att du sparat ditt utkast kan du även redigera inlägget direkt i bloggvyn. Det brukar jag göra, för då ser jag exakt hur inlägget kommer se ut när det publicerats.

Här är det viktigt att komma ihåg att klicka på “Save”-knappen högst upp i inlägget när du redigerat klart. Ändringar brukar ligga kvar om man skulle råkat klicka bort sig, men vid ett fåtal tillfällen har jag råkat tappa bort en del ändringar och det suger ju alltid. För säkerhets skull: skriv texten till dina inlägg i en separat texteditor och klistra in den här så riskerar du inte att förlora något. 

När du är klar med ditt inlägg kan du antingen publicera det direkt, markera det för review, eller schemalägga det. 

Squarespace använder 12-timmarsformat för tid. (Vilket är lite träligt. Jag hoppas innerligt att de inför möjligheten att välja 24-timmarstid snart…) Så dubbelkolla AM/PM innan du schemalägger. Annars kanske ditt inlägg går ut kl. 2 på natten istället för kl. 2 på eftermiddagen. ;)

Kategorier och taggar

Kategorier och taggar fungerar ungefär likadant här som i t.ex. Wordpress, även om Wordpress har lite mer avancerade funktioner för att masshantera och redigera dem. 

I Wordpress går det t.ex. att redigera urler för kategorier och sätta beskrivningar för dem. Det har jag inte hittat något sätt att göra i Squarespace ännu. Men du kan ta bort eller sammanfoga taggar och kategorier på samma sätt som du kan i Wordpress. 

Hur funkar det att visa upp och länka till sina kategorier kanske du undrar?

Du har många möjligheter! En variant är att visa dem i en lista i sidebaren:

Här använder jag blocket “Archive”, med inställningarna att visa som “List” och filtret “Categories”.

Du kan också länka till dem i navigationsmenyn:

Då skapar du en sida under Main Navigation som bara är en länk och så klickar du på “Content”, markerar din blogg och väljer en kategori. Nu kommer dina kategorisidor visa egna bloggflöden som bara består av inlägg i den valda kategorin. 

Du kan skapa tjusiga bildlänkar till dina kategorier genom att placera bildblock länkade till respektive kategori i t.ex. sidebaren. Eller på en särskild startsida som jag gjort på ohsosensitive.com:

En annan variant är att skräddarsy kategorisidor med hjälp av “Summary”-block:

Här har jag skapat en sida för var och en av mina största kategorier, gett dem unika headers och endast lagt ett block i dem: “Summary”-blocket. 

Jag ställer in blocket till att endast visa inlägg inom den valda kategorin, med de senaste först. Då kan jag dessutom låta blocken visa mina thumbnail images och ett utdrag ur texten. Tycker det ger en snygg överblick.

En nackdel med Summary-block är dock att de har en begränsning på 30 inlägg, utan något sätt att visa fler. Så dessa sidor kommer bara visa de 30 senaste inläggen inom respektive kategori. Oh well. 

Kommentarer

Squarespace har ett inbyggt kommentarsssytem, precis som de flesta andra plattformar. Men du kan även välja att använda Disqus istället. 

Det finns såklart för- och nackdelar med det. En fördel är att det kan vara lättare att moderera och hålla koll på kommentarerna om du har väldigt många som kommenterar hos dig. En annan fördel är att ditt Disqus-konto är kopplat till din Disqus-profil, så om du även kommenterar flitigt i andra bloggar eller sajter som använder Disqus så har du bättre koll på kommentarssvar via panelen på Disqus. 

Den stora nackdelen med Disqus är att det kräver att de som vill kommentera hos dig har ett Disquskonto som de då måste logga in på. Och detta är ju en major turnoff för många. Så var beredd på betydligt färre kommentarer om du använder Disqus.

Jag är faktiskt väldigt nöjd med Squarespaces egna kommentarssystem. Alla inställningar jag vill kunna göra finns, t.ex. att tillåta anonyma kommentarer, att granska och godkänna alla kommentarer och att låta andra flagga olämpliga kommentarer. Och det går smidigt att besvara kommentarer, både från datorn och via mobilen. 

Du kommer åt dina kommentarer från “Comments” i startmenyn. Var inte orolig om den knappen inte dyker upp först. Den gör det först när det finns ogranskade kommentarer på något av dina inlägg. 

Du kan också se kommentarer direkt i bloggvyn, intill varje inlägg som har kommentarer. 

För att ändra i dina kommentarsinställningar går du in på Settings från huvudmenyn, klickar på “Blogging” och vidare in på  “Comments settings”:

Som du ser så har du många valmöjligheter. 

Även om du väljer att alltid tillåta kommentarer by default så har du kanske lagt märke till att du kan ändra inställningen för separata blogginlägg, när du är inne i inläggsredigeraren. Det kan ju vara behändigt om man är på väg att publicera något särskilt troll-framkallande inlägg och bara inte orkar. ;)

Sociala medier och RSS-tjänster

Vi ska avslutningsvis kika lite på hur en Squarespace-blogg leker ihop med sociala medier. 

I Wordpress och många andra bloggplattformar går det ju att ställa in automatisk delning av inlägget på t.ex. Facebook och Twitter när inlägget går live. Det går det även att göra i Squarespace såklart. 

Men först behöver du koppla dina sociala medie-konton till ditt Squarespace-konto: (Settings > Connected Accounts)

Genom att koppla in dina sociala medie-konton här kan du dels välja att dela inlägg till vissa kanaler när du publicerar dina blogginlägg, och du kan visa såna här snygga följknappar på dina blogg med hjälp av blocket “Social Links”. 

Bloglovin

Vi är många som använder Bloglovin som ett sätt att låta andra följa vår blogg, och för att följa andras bloggar. 

När du flyttar din blogg till Squarespace från en annan plattform kommer din RSS-adress troligtvis att ändras. Resultatet blir att Bloglovin kommer sluta visa de nya inlägg du publicerar från din Squarespace-blogg. 

Men detta är enkelt åtgärdat! Du mailar bara till Bloglovin-supporten, säger att du flyttat din blogg och ber dem uppdatera din feed-adress. De brukar fixa det väldigt snabbt. =)

Du kanske också vill ha en “Följ mig på Bloglovin”-knapp på din blogg? 

Den fixar du genom att gå till ditt Bloglovin-konto, gå in på “Blog Settings” och klicka på “Skaffa Bloglovin-knappen” under din bloggs statistik.

När du klickar på någon av de knappvarianter som finns så kommer du få en kodsnutt. Den kopierar du och klistrar in i ett “Markdown”-block på din Squarespace-blogg:

Tadaaaa! 


Då avrundar vi den här Squarespace-skolan tycker jag. Jag hoppas att jag täckt in det mesta av grunderna, så att du har allt du behöver för att kunna komma igång med din Squarespace-blogg. 

Det finns såklart mycket mer att förklara och gå igenom, men det får bli fler inlägg om Squarespace framöver tycker jag.

Är det något särskilt ni vill veta mer om så är det bara att lämna en kommentar. =)