Stora Squarespace-skolan, del 2 - Så flyttar du bloggen till Squarespace

I förra veckans inlägg besvarade jag några av de vanligaste frågetecknen kring Squarespace. T.ex. hur det skiljer sig från Wordpress, Blogger och de flesta andra bloggplattformar, hur det funkar med eget domän, vad det kostar och så vidare.

Nu är det dags att komma igång med Squarespace, välja ett grafiskt template och flytta över din eventuella befintliga blogg!

I det här avsnittet av Squarespace-skolan visar jag hur jag importerar gamla lugnochfin från Wordpress till Squarespace och gör de grundläggande inställningarna och ändringarna för att snabbt komma igång med designen av nya bloggen.

Stegen vi går igenom:

  1. Starta ditt konto på Squarespace
  2. Välj ett grafiskt template att bygga din blogg med
  3. Skapa din sajt
  4. Importera din befintliga blogg

Ok. Let’s do this!

1. Gå till Squarespace och starta en ny webbsida

Detta är, som jag nämnt tidigare, helt frikkin’ gratis. Du klickar in här för att komma igång: https://www.squarespace.com/websites/


2. Välj ett grafiskt template

squarespace-templates

Nu ska du välja vilken grafisk mall du vill använda. Men få inte beslutsångest för ett template är bara just en mall. Den är inte huggen i sten och du kan byta templates hur ofta du vill sen. 

Det finns en hel del mallar att välja bland, och det kan kännas lite rörigt till en början att sätta sig in i vilka som finns och vad de kan och inte kan göra. 

Jag har lärt mig genom att testa och experimentera, och genom att läsa flitigt i Squarespaces egna wiki som är grymt bra.

Bedford, (som min sajt playify.se använder), och Five, (som lugnochfin och ohsosensitive använder), är de jag har mest erfarenhet av, och med dem går det att göra det mesta. Känner du dig osäker och förvirrad, börja med någon av dem. 

Du kan filtrera efter kategori när du letar templates. Så om du t.ex. filtrerar på “Blogs” så kommer du se några utvalda mallar som är särskilt lämpade för bloggar. De har bloggspecifika funktioner som inte andra mallar har, t.ex. inbyggda “relaterade inlägg”-moduler. Eller att du har mer kontroll över hur ditt bloggflöde ser ut: om det ska vara löpande text eller tjusiga mosaikutdrag som här:

Men bry dig inte för mycket om i vilken kategori mallarna ligger. Det är mest rekommendationer. Five ligger t.ex. under “Business” och exemplifieras av en fastighetssajt. Många bröllops-templates funkar bra till bloggar också.

Och även om det template du vill ha inte har en viss inbyggd funktion, t.ex. “related posts”, så går det nästan alltid att lösa manuellt med någon av Squarespaces många inbyggda plugins, (kallade “blocks”.)

Jag har skapat mina “relaterade inlägg”-moduler manuellt, och då har jag dessutom mer kontroll över vilka inlägg som visas och hur modulen ska se ut:

relaterade-inlagg

Jag kommer gå igenom allt du behöver veta om dessa “blocks” i nästa del av skolan. Tills dess kan du läsa mer om dem här.

PHEW! Okej, så vilket template ska du välja då? Tänk som sagt inte för mycket utan välj något som du gillar och lek runt lite med det.

Övriga råd när du väljer mall:

  • Ha en pappersskiss över hur du vill att bloggen ska se ut, och skriv ner vilka krav du har på mallen. T.ex. “Sidebar till höger. Stor header som fyller hela bredden. Navigationsmeny upptill och centrerad. Möjlighet till knappar eller texter ovanpå headerbilden.” Såna saker. Kolla runt bland mallarna för inspiration och skriv ner de du gillar som passar din skiss. 
  • Gå in på de olika mallarna som du skrivit ner och kolla på de exempelsajter som Squarespace visar upp. Där får man mycket inspiration. Du kan också previewa mallen för att få en känsla för hur den ser ut och fungerar. Men kom ihåg: detta är bara en basmall. Du kommer kunna ändra mycket i både positionering, sidlayout, färger, typsnitt, et.c. 
  • Läs i wikin om de olika mallarna du är intresserad av för att se vilka möjligheter du har med dem. Här är Fives t.ex. Jämför med din kravlista och skiss. 
  • Det finns jämförelsekartor för Squarespace-mallar som har hjälpt mig. Här är ett exempel. Men det kan vara rätt rörigt att begripa sig på de här kartorna. Jag kommer snart göra en egen karta över templates som är anpassad specifikt för bloggare. Så om du kör fast på detta, håll ut så kommer det mer hjälp snart. =)

3. Skapa din nya blogg

Okej. Mallen är vald och du har gått vidare för att skapa ditt Squarespace-konto. Nu vill Squarespace veta lite basic grejer om din webbsida: Vad för slags sajt det är, vad den handlar om och vad den ska heta.

Vi låtsas att jag bestämt mig för att bli matbloggare. Det är lätt hänt när man hänger på inspirerande bloggar som Vegokäk, Cashew Kitchen och MadeByMary.

Jag väljer mallen Tudor och startar min sajt. Markerar den som en personlig blogg inom kategorin Food & Drink. Och döper min kreation till det fantasifulla namnet "Louises Vegoblogg". Watch out Annie, Agnes och Maria, nu kommer jag! 

När jag sen landar på min adminpanel ser det ut så här: 

Klicka på bilden så ser du den i större format. 

Det här är i princip bara mallen rakt, med en massa exempelinnehåll. Enda ändringen är namnet på sajten. Så nu är det dags att fylla på med ditt eget innehåll...


4. Importera din befintliga blogg

Den här guiden utgår ifrån att du redan har en blogg någon annanstans. Har du inte det utan vill starta en ny blogg från scratch så kan du bortse från det här steget och invänta nästa del i skolan. 

I vänstermenyn, gå till Settings > Advanced > Import/Export. Klicka på Import

squarespace-import

Här finns importfunktioner för bl.a. Wordpress och Blogger. Jag är osäker på vad som gäller om man har sin befintliga blogg hos en portal eller någon annan plattform. Men så länge du kan få ut en exportfil i xml-format för din blogg så kan du kanske få in den i Squarespace som en “Wordpress”-blogg. Det är värt att testa iaf.

squarespace-import-wordpress

I mitt fall har jag gamla lugnochfin i Wordpress. Egenhostad alltså, inte hos wordpress.com. Så jag väljer Wordpress-alternativet och klickar på “Advanced”. Jag behåller inställningen “Standard Wordpress” och laddar upp den fil jag fått ut när jag exporterat bloggen inifrån Wordpress admin. Sen startar jag importen!

Nu importerar Squarespace alla mina sidor, inlägg, bilder och kommentarer. Det kommer ta några minuter. Längre tid ju mer innehåll du har i din blogg. Ha tålamod, även om mätaren står och tickar länge. När det är klart kommer det se ut ungefär så här:

Sådär ja! Nu ska vi byta ut exempelinnehållet mot det innehåll som vi precis importerat. Vi går tillbaka till startmenyn i sidebaren, och klickar in på “Pages”.

OBS! Du kan behöva uppdatera sidan för att de importerade sidorna ska synas i sidomenyn.

Tadaaaa! Där nere ligger sidorna och bloggen. De är gråa för att de är utkast och alltså inte publicerade ännu. De ligger också under "Not Linked" för att jag inte dragit in dem i sidstrukturen ("Main Navigation").

Du ser sidan med ett “a” i kanten som heter “lugnochfin”? Det är själva bloggen. Så här ser den ut för mig nu:

En blogg i Squarespace är som en sida som i sin tur innehåller alla inlägg och bloggrelaterade funktioner. Du kan placera bloggen var du vill i sidstrukturen på din sajt. Och du kan till och med ha flera separata bloggar på samma sida om du vill.

Det vi ska göra härnäst är att redigera, publicera och placera ut de importerade sidorna och slänga exempelinnehållet. Och så klart designa bloggens utseende i designeditorn. Men det kommer i resterande delar av skolan! 

Nästa vecka ska vi kika på hur du redigerar och skapar sidor i Squarespace, hur du bygger din sidebar och övriga sidelement, och hur du bloggar med Squarespace.

Stay tuned!


Känns något klurigt eller förvirrande? fråga på i kommentarsfältet! =)