Stora Squarespace-skolan, del 1 - Introduktion

Nu jäklar, darlings. Nu är det dags för min stora Squarespace-skola för bloggare. 

I mitt förra inlägg förklarade jag varför jag är så lyrisk över Squarespace, och har flyttat alla mina sajter/bloggar dit. 

Sen var tanken att jag skulle skriva ett mastodontinlägg om hur man enklast flyttar en befintlig blogg till Squarespace. Men medan jag skrivit har jag insett att det inlägget skulle blivit alldeles för långt, och så överbelamrat av screenshots att ingen orkat scrolla sig igenom det. 

Jag inser också att man nog har många fler frågor än bara “hur importerar jag min blogg?” när man är helt ny inför Squarespace.

Så vi gör såhär: 

Det blir en mer komplett Squarespace-skola i 4 delar (till att börja med). 

  1. Det här inlägget, där jag går igenom skillnaderna mellan Squarespace och andra bloggplattformar, samt andra saker som är värt att veta innan vi drar igång med att skapa eller importera en blogg. 
  2. Jag visar hur du startar en sajt/blogg i Squarespace, väljer en grafisk mall, gör de grundläggande inställningarna, och importerar en eventuell befintlig blogg från en annan plattform, t.ex. Wordpress.
  3. Vi går igenom hur man skapar sidor och blogginlägg i Squarespace, hur underbart det är att jobba med bilder, och kikar på några av de många “block” (färdiga plugins och funktioner) som vi har att leka med. 
  4. Vi tittar närmare på designeditorn och jag visar hur du gör några av de vanligaste designfixarna man vill kunna göra på sin sajt. 

Men nu: en kort introduktion till Squarespace med svar på några viktiga frågor du kanske har…Squarespace för bloggare, en introduktion

Squarespace är ett ganska annorlunda sätt att blogga på jämfört med de vanligaste bloggplattformarna. 

Just eftersom att nästan alla auktoriteter, (iallafall här i Sverige), hyllar Wordpress så de blir blåa i ansiktet så har iallafall jag känt att jag knappt vågat ens överväga något annat. Trots att jag egentligen alltid avskytt Wordpress. 

Jag har avskytt hur onödigt komplext och kantigt det är. Hur det kräver ständiga uppdateringar och släckning av designrelaterade bränder. Hur det gör det löjligt svårt för mig att åstadkomma ens de enklaste småsaker. Och hur mycket tid det stulit. Tid som jag hade kunnat lägga på att blogga. 

Efter många år av krångel och pill i Wordpress känns Squarespace som en sådan befrielse. Äntligen kan jag bygga min blogg som jag allra helst vill ha den. Sedan jag sluppit allt teknikstrul är det som att min inspiration och kreativitet exploderat.

Du har frågor förstår jag. Här kommer svaren!

Vad är Squarespace?

Squarespace är som ett webbhotell, en bloggplattform, en e-handelslösning och ett analysprogram i ett.

Istället för att hålla koll på inlogg till webbhotell, Wordpress-admin, Google Analytics och kanske dessutom någon extern shoplösning så kan du ha allt på ett ställe. Har du flera sajter eller bloggar så kommer du åt allihop inifrån samma Squarespace-login. 

 

Kan jag ligga på egen domän?

Japp! Det är busenkelt att ligga på eget domän med Squarespace.

Antingen så skaffar du domännamnet direkt via Squarespace, eller så vidarebefodrar du ett befintligt domän till din Squarespacesajt via den leverantör du köpt domänet hos. Jag har alla mina domän hos Loopia, så jag har med hjälp av Squarespaces inbyggda guide gjort några DNS-inställningar som löst detta på väldigt kort tid.

 

Kan jag importera min befintliga blogg?

Jaharå!

Squarespace har en import-funktion liknande den i Wordpress, där du väljer varifrån du vill importera, eller laddar upp en exportfil, och så tankar Squarespace in alla sidor, bilder, blogginlägg och kommentarer. 

Riktigt bra fungerar den också. Tidigare när jag importerat från Blogger till Wordpress har jag fått spendera veckor med att gå igenom alla inlägg och fixa till bilder och formatering. Från Wordpress till Squarespace har allt sett supersnyggt ut direkt. Phew!

 

Kan jag ta med mig min blogg om jag vill lämna Squarespace?

Självklart. (Något annat hade varit jäkligt osjysst, amiright?)

Lika enkelt som du importerar en blogg från en annan plattform kan du exportera den för att importera annorstädes.

 

Kan jag ha mailadresser kopplade till min Squarespace-hemsida?

Ja, men det är inte inbyggt i Squarespace.

Eftersom att Squarespace inte är en domänhanterare så kan du inte göra några domänrelaterade inställningar i det. Detta gör du hos den leverantör du har domänet hos. 

Har du ingen befintligt emailadress och vill skaffa det så kan du även göra det via Squarespace, med Google Apps. Det kostar runt $5 i månaden.

 

Hur funkar det med grafiska teman?

I Wordpress kallas de “themes”. Det finns typ hundratusentals av dem, med varierande kvalitet, och det är en huvudvärk att hitta rätt bland dem, installera dem korrekt och göra ändringar i dem. 

Squarespace har istället ett mindre antal officiella “templates” att välja som utgångspunkt. Med betoning på utgångspunkt. Den största styrkan med Squarespace är hur stor kreativ frihet du har att ändra på layout, färger, typsnitt, rubbet. Så ett template är egentligen bara en degklump att utgå ifrån. En färdigihopsatt mall som du kan stuva om som du vill i.

Det underlättar verkligen att inte ha lika mycket att välja bland när man ska designa sin blogg. 

Jag räknar till 33 bas-templates. De är alla utformade för att passa särskilt bra för olika ändamål, t.ex. bloggar, bröllopshemsidor, restauranger, business-sajter, fotografportfolios, et.c. De har också något annorlunda förutsättningnar och olika inbyggda funktioner. Men de flesta av dem går att anpassa nästan hur man vill, tack vare Squarespaces fenomenala drag & drop-editor.


Drag & drop-editor? Hur funkar det?

Squarespace är helt och hållet WYSIWYG (“What you see is what you get”). 

Så istället för att som i t.ex. Wordpress sitta och skapa, previewa, redigera, previewa, redigera lite till, previewa, publicera, kolla sajten live och upptäcka att annonsen eller bilden hamnade helt åt helvete, redigera igen, previewa, and so on and so forth, så redigerar du sidan eller blogginlägget direkt “live” kan man säga.

Jag kommer gå in närmare på exakt hur detta fungerar i ett kommande blogginlägg, men så här ser det ut:

Här ser vi Contact-sidan på ohsosensitive.com, med några text-block och ett "form"-block. Jag hovrar över olika delar av sidan för att lägga till nya block och kan sen flytta runt dem som jag vill.

Här ser vi Contact-sidan på ohsosensitive.com, med några text-block och ett "form"-block. Jag hovrar över olika delar av sidan för att lägga till nya block och kan sen flytta runt dem som jag vill.

Jag drar och släpper de olika komponenterna på sidan, skriver in text i realtid och när jag är klar klickar jag "Save". Inga obehagliga överraskningar, jag ser hela tiden hur sidan kommer att se ut för mina läsare. Kan till och med redigera sidor direkt i mobilläge för att se till så att mitt blogginlägg ser perfa ut i mobilen. 

Vad är det då man drar och släpper? Jo diverse “block”.

Istället för rad efter rad av custom CSS och tre miljarder b-iga plugins jobbar du med Squarespaces färdiga moduler, eller “blocks” som de kallas. 

Ett block är en färdigbyggd funktion eller grafiskt element som du placerar på sidan och i de flesta fall kan göra några enkla inställningar i för att få det att göra som du vill. Sen kan du dra och släppa blocken som du vill att de ska ligga på sidan och de kommer automatiskt centrera sig och ligga jämnt och fint. Så fint att man fäller en tacksamhetens tår.

Några exempel på blocks:

- Text
- Bild
- Bildgalleri
- Sociala medie-länkar
- Bloggarkiv
- Kategorier
- Sökruta
- Formulär
- Video

Och så finns det såklart även block där du kan klistra in html eller javascript. Men dem kommer du inte behöva alls lika ofta. Bara det är värt att poppa en flaska bubbel för.


Kan jag ha en shop på min Squarespace-sajt?

Yes! Du kan sälja produkter och ta emot betalningar genom Squarespaces shoplösning.

Det är säkert inte den mest avancerade eller robusta shoplösningen som finns, och jag hade nog inte använt den om jag haft en jätte-e-handel med hundratals produkter. Men för en simpel bloggentreprenör som kanske säljer ett mindre antal digitala eller fysiska produkter så den gör jobbet. Framför allt är det superlätt att integrera produkterna i övriga sajten och i blogginlägg, och man har säljstatistiken på samma ställe som övriga siffror.

Speaking of siffror:

Squarespace har även ett inbyggt analysprogram för att hålla koll på den viktigaste data från din blogg. Utöver hur många besökare eller sidvisningar du har under en given period så kan du även se bland annat RSS-prenumeranter, länktrafik, mest populärt innehåll och försäljningsstatistik från din eventuella shop. 

Jag har även Google Analytics på mina Squarespace-sajter för de gånger jag vill gå lite djupare i datan. Men för det mesta klarar jag mig finemang med Squarespaces inbygga Analytics.

 

Finns det stöd för andra språk?

Ja och nej. 

Nej, eftersom att det inte finns något smidigt sätt att byta språk eller översätta de textsnuttar som genereras av inbyggda funktioner. T.ex. "Read more" eller "3 Comments". Dessa saker är inte direkt redigerbara av dig. 

Men ändå ja, eftersom att det allra mesta är redigerbart av dig och därmed översättningsbart. Rubriker, knapptexter, formulärtexter, et.c. De få saker som fortfarande står på engelska är nog inget en läsare stör sig så jättemycket på. Det här problemet har vi ju i många Wordpress-teman också. (Om man inte installerar nåt plugin eller grottar ner sig i kod.) 

Det är också rätt smidigt om du vill ha en sajt på två språk, för du kan skapa två uppsättningar av samma sidor under samma sajt och översätta dem manuellt. Du har full kontroll och behöver inte joxa med plugins eller förlita dig på Google Translate. (Som ju är notoriskt opålitlig när det gäller att översätta saker begripligt...)


Har Squarespace en officiell mobilapp?

Jajjemän, flera stycken till och med.

De jag mest använder är appen som heter “Blog” (för att publicera eller redigera blogg inlägg samt hantera kommentarer) och “Analytics” (där jag har bloggstatistiken.)

Sen finns det även en app för shop-hantering, en för fotogallerier och ytterligare en för anteckningar. Sök på “Squarespace” i AppStore så hittar du alla. 

“Blog”-appen och “Note”-appen finns även för Android. 

Och slutligen, kanske den viktigaste frågan:

Vad kostar Squarespace?

$12 (ca 103kr) per månad för ett helt år, eller $16 (ca. 138kr) månadsvis.

Betalar man årsvis kostar det alltså ca. 1245kr. En ganska saftig summa att bli av med på en gång. Det funkar nog inte för alla, men planerar man att blogga väldigt mycket och professionellt, samt tjäna pengar på bloggen så är det en bra investering tycker jag. 

Alla templates och “plugins” ingår, deras support och online-wiki är riktigt bra, för att inte tala om hur mycket snabbare och smidigare jag kan jobba med mina sajter. Bloggandet har blivit kreativt och roligt.

Men återigen: Du kan ta all tid du behöver för att klämma och känna på Squarespace innan du bestämmer dig. Du kan bygga klart hela din sajt, importera din befintliga blogg, och skriva några testinlägg för att vara säker på att det kommer vara värt det för dig. Det var det som avgjorde det för mig, annars hade jag nog aldrig vågat ta klivet. =)


I nästa del kavlar vi upp ärmarna och börjar bygga vår nya Squarespace-sajt! Jag ska visa hur du skapar ett Squarespace-konto, hur du väljer ett grafiskt template och hur du importerar en ev. befintlig blogg. 


OBS!

Det här inlägget är INTE sponsrat av Squarespace. I wish… Jag har planer på att försöka bli affiliate för dem, för då skulle jag också kunna ge rabatt till mina läsare. Och det är ju inte alls är fel. 

Men de här inläggen skriver jag alltså helt oberoende och endast av kärlek. <3


Undrar du något mer om Squarespace? Fråga på i kommentarsfältet! ☟