Skrivdisciplin: Så funkar den och så får du mer av den

Jag fantiserar ofta om vad jag skulle kunna göra om jag hade mentala superförmågor. Om jag t.ex. kunde läsa tankar, ha fotografiskt minne, eller äga skiten ur börsen med min extraordinära intelligens.

Men den förmåga jag önskar mig mest av allt är något betydligt alldagligare. Nämligen självdisciplin. Stenhård, kompromisslös självdisciplin. 

Det låter kanske inte lika coolt som de andra förmågorna, men goddamnit: tänk allt man skulle kunna åstadkomma i livet om man hade absolut makt över sig själv. Om man kunde sätta ambitiösa mål och sen veta med hundraprocentig säkerhet att man skulle leverera. Att man skulle genomföra de där sakerna som man annars bävar inför och skjuter upp.

Som att skriva till exempel: Detta intensivt koncentrations-, kreativitets- och disciplinkrävande hantverk som så många vill göra men så få lyckas med på regelbunden basis. 

Varför är det så förbenat svårt att förmå sig själv att skriva? Hur mycket man än älskar det så är det just den där tröskeln att sätta sig ner och börja som känns så oöverstiglig ibland. 

Den mest framgångsrika skribenten eller författaren är inte hen med bäst idéer, utan hen som producerar. Varje dag. Come rain or shine or PMS.

Att skriva kräver såklart tålamod, fantasi och ett visst mått av talang. Men först och främst kräver det enorma mängder självdisciplin. Som Camilla Läckberg svarade när någon bad henne om ett författartips: "Rumpan ner på stolen". 

Viljestyrkans spelregler

Det krävs viljestyrka för att förmå sig själv att dels låta bli att göra sådant som vi inte vill, och dels att göra de saker vi vill och borde. 

De dåliga nyheterna: vi har en begränsad mängd viljestyrka varje dag, oavsett vad vi använder den till. Varenda bulle vi tackar nej till, jobbiga arbetsuppgift vi kämpar med och löprunda vi tvingar ut oss på kräver sin lilla dos viljestyrka. Och när den tar slut prokrastinerar vi, fattar tokiga beslut eller rent av ballar ur. 

De goda nyheterna: det går att hushålla med sin viljestyrka, och det finns till och med trick som förstärker den. 

Vad har detta med skrivdisciplin att göra undrar du? 

Tja, hjärnan gör ingen skillnad på vad vi använder vår viljestyrka till. Om den går åt till att undvika kolhydrater, välja outfit på morgonen, eller till att sätta sig ner och skriva på sin roman eller nästa blogginlägg.

Just därför är det viktigt att se över vad ens viljestyrka går åt till på daglig basis, och se till att prioritera rätt saker.

4 knep som funkar för mig när jag behöver skrivdisciplin: 

1. Att skriva tidigt på dagen

Lämnar jag det åt slumpen huruvida jag kommer orka skriva senare på dagen så spelar jag rysk roulette med mitt skapande. Varje minut jag är vaken tickar klockan och min bräckliga viljestyrka och kreativitet sinar. 

Så när jag verkligen, verkligen vill få mitt skrivande gjort gör jag det så snart jag hasat mig upp ur sängen och gjort kaffe. Innan jag ens kollar mejl eller sociala medier. Ibland schemalägger jag appen Freedom att stänga av min internetåtkomst fram till lunchtid. Då kan du ge dig fan på att jag skriver.

2. Att inte känna efter

“Hmmm, är jag verkligen skrivsugen idag?” “Känner jag mig inspirerad?” “Finns det något annat jag hellre gör?” Dessa frågor ska man aldrig ställa sig själv, för då är det kört. Jag vet att så snart jag tillåter mig att känna efter så är jag på väg i fällan. Så jag känner inte efter, ens litegrann. 

Inspiration kommer oftast när man väl satt igång, som en slags belöning. Den står sällan och väntar på en. Det här citatet av Jack London är min favvo:

“You can't wait for inspiration. You have to go after it with a club.”

3. Att hushålla med min viljestyrka

En sak har jag lärt mig efter många års struggle: Jag kan inte förvänta mig att ta mig igenom en hel dag, full av diverse viktiga och oviktiga arbetsuppgifter, träningspass, hälsosamma måltider, distraktioner och vardagssysslor, och sen ha energi över för kreativt arbete. Det funkar inte, och är dessutom en knasig prioritering.

Det är mina mest meningsfulla och krävande uppgifter som borde få merparten av mitt begränsade fokus. Inte emailhantering och sociala medier.
Så jag undanröjer så mycket onödig friktion jag kan för att ha viljestyrkan som krävs för mitt skrivande.

4. Att inte känna prestationsstress

Det är ofta detta min prokrastination bottnar i. Jag är rädd att inte kunna prestera. Rädd för att sitta där och krysta och krysta och att inga ord ska komma. Rädd att jag inte ska hinna till deadline. Rädd att det jag skriver ska bli shitty.

Men hur bra skriver man med denna pistol mot tinningen? 

Om jag ska kunna skapa utan ångest måste jag undanröja all prestationsstress och resultatfixering. Jag lovar bara mig själv en enda sak, och det är att jag ska närvara under min skrivtid och låta fingrarna löpa över tangenterna. Oavsett hur oinspirerad jag känner mig. Resultatet får bli som det blir. Jag kan alltid redigera senare.


Vad har du för trick för att förmå dig själv att skriva?