Så skriver du bättre bloggtexter

skriv-battre-bloggtexter

Hur blir man bättre på att skriva bloggtexter? En bra text är såklart en smaksak. Men enligt mig så finns det 5 grundstenar i alla engagerande och berörande blogginlägg.

Jag vill akta mig för att peka för mycket med hela handen, för jag vill inte begränsa någons uttryck. Följande tips är alltså mina åsikter, baserade på mina erfarenheter och lärdomar efter ca. 16 år som skribent.

De flesta tipsen är universella för så gott som alla texter. Iallafall de vars syfte är att locka, engagera och beröra. Du hittar variationer av dessa i varenda skrivarkurs eller bok om skrivande. Av en anledning.

Here we go!

1. Berätta historier

Det är ett välkänt faktum att vi bättre knyter an till och minns en text om den är berättad som en historia. Vi är liksom wired att svara väl på historier och har alltid varit.

Så ju oftare du kan formulera fakta som en berättelse, eller väva in dina poänger i personliga anekdoter, desto mer uppmärksamt kommer läsaren läsa.

Exempel: Anna Lovinds text om när hon tackade nej till sitt drömjobb. Det känns nästan filmiskt, med repliker och allt. Och även om det inte är en särskilt unik historia så är det hennes historia och den så själfullt berättad. Jag sögs in från första meningen. 

2. Skriv målande

Om du pluggar/har pluggat på högskola eller universitet: tänk på hur dina uppsatser och tentor ser ut och gör precis tvärtom.

Sky abstrakta påståenden och floskler som pesten. Tänk mer skönlitterärt. Tvinga dig själv att zooma in, nämna detaljer, vara konkret. Försök måla upp bilder med dina ord. Om du berättar hur din morgon var, skriv inte bara att den var lugn eller kaotisk: beskriv de detaljer som gjorde den lugn eller kaotisk. Förflytta din läsare dit.

Exempel:Malin Wollin, i något av hennes Hemnet-inlägg. Typ detta och detta. Dör p.g.a. så jävla bra. 

malin-wollin-bloggtext

3. Var dig själv (asså verkligen)

Det är en klyscha, men det är svårare än man kan tro det här att få fram sin personlighet i sina texter. Det kräver övning. 

Skit i allt du fått lära dig på eventuella svensklektioner. Skriv som om du hade pratat. Dra dina internskämt. Använd ditt eget språk, även om det kanske låter konstigt i text. Bjud på dig själv och dina erfarenheter (se punkt 1). Och brodera ut så mycket du vill.

Exempel: Regina på byregina.com. T.ex i detta inlägg. Hon är så himla mycket sig själv i allt hon skriver. Hon är så real. Man läser ett stycke och sen vill man bli bästis med henne. Jag hade känt igen en av hennes texter på en mils avstånd. Snacka om life goals.

4. Visualisera din läsare

Det här är ett knep som gjort det mycket lättare för mig att följa tipsen 1 - 3. Det är också budordet varenda (bra) copywriter lever efter.

Ju bättre du känner din läsare och kan sätta dig själv i dennes stol, desto lättare är det att prata till hen som till en nära vän. Alla kommer inte gilla dig och dina texter, och alla kommer inte få ut något av att läsa din blogg. Men om du har pinpointat din specifika slags läsare och skriver till hen på ett sätt som går rakt ut genom skärmen och in i hjärtat, då jävlar kommer hen att gilla dig. Och hellre en handfull läsare som verkligen älskar dina texter än tusentals som ba "meh". 

Alltså: När det passar i ett inlägg, skriv i "du"-form, direkt till din läsare. Få hen att känna igen sig. Skriv med empati. Låtsas att hen sitter mittemot dig på ett café och ni fikar och pratar som vänner.

Exempel: Närhelst du läser ett blogginlägg som känns intimt och liksom riktat mot just dig, då har författaren använt det här knepet. Det känns underbart. Det känns som att komma hem. Jonna Jinton är bra på det här. Även när hon bara skriver nån vardagsuppdatering så gör hon det avslappnat och vänskapligt. Och Elin på ToThrive är en mästare på det

5. Blanda upp texten

Det här är verkligen ingen pekpinne utan mer en positiv trend jag ser i bloggvärlden och min egna preferens vad gäller blogginlägg jag går igång på.

Jag är all for att en text ska kunna funka bara för sig själv, men vi människor funkar inte riktigt så. Vi har lättare att behålla fokus när det är lite luft mellan styckena och nån fin bild som bryter av. 

Så om möjligt, blanda upp din text med bilder, listor, rutor, mellanrubriker, citat. Tänk tidningsartikel.

Exempel: Matilda på Matildigt gör så satans snygga receptinlägg. Titta bara här liksom. Apsnygga bilder som ligger sida vid sida och så själva receptet mot en cool marmorerad bakgrund. Jag. Vill. Också. Kunna. 

matildigt-inlaggslayout

Vad kännetecknar en bra bloggtext för dig? Länka gärna till nåt bra exempel! =)