Så motverkar du prestationsångest och får mer kreativt arbete gjort

IMG_0493.jpg

Om du är egenföretagare, frilans, entreprenör, eller bara en kreativ person med drömmar om att en gång skapa något du är stolt över, så tror jag att du känner igen dig i den här känslan.

Känslan att “alla andra” är så jäkla mycket mer produktiva, finurliga och talangfulla. Att du drunknar i intrycken från det “alla andra” åstadkommit att du aldrig kommer till skott med dina egna projekt. Att luften liksom går ur dig när du blir påmind om var ribban ligger hos “alla andra”.

Kanske gillar du att, liksom jag, börja dagen i sängen med att scrolla igenom sociala medie-feeds, läsa artiklar och blogginlägg och kolla mailen. Sen är det tänkt att vi ska skutta upp och möta vår egen to do-lista. Producera våra egna storverk.

Men när man tänker efter: är det inte lite vansinnigt att börja dagen med en störtflod av andras stolt uppvisade arbete? För varje statusuppdatering och artikellänk och blogginlägg så tycker jag att mitt eget bidrag känns alltmer avlägset. Jag jämför mig redan med allt det andra jag redan sett, eller känner mig bara allmänt hetsad och stressad av alla intryck.

Den här vanan att börja min dag med en massa input: mail, mentions, kommentarer, uppdateringar, nyheter och artiklar från andra. Den har under alla dessa år hindrat mig från att själv kunna prestera, utan stress och ångest. Utan att jag ens reflekterat över det.

Jag har börjat med en ny vana som gjort sån enorm skillnad för min produktivitet och mitt välmående. Det är mycket enkelt: jag ignorerar alla intryck under ett visst antal timmar på morgon och förmiddag, tills att jag hunnit producera min egen output.

I mitt fall är det skrivandet som jag har allra svårast för att åstadkomma. Det är mitt kreativa kryptonit.

Skrivande kräver långa stunder av distraktionsfri tid som är näst intill omöjligt att få senare på dagen, när världen vaknat och börjat rycka och slita i min uppmärksamhet.

Så jag gör helt enkelt som så att jag kastar mig över mina skrivprojekt det första jag gör efter att ha gnuggat gruset ur ögonen och kokat en stor kanna kaffe. Mailprogrammet är avstängt kvällen innan för att där inte ska ligga nån liten röd notis och vänta på mig. Likaså webbläsaren, med alla hundraarton frestande tabs att att kolla igenom. Jag ser till att min skrivapp, för närvarande iA Writer, är i fullskärmsläge, så att jag bara kan dyka rätt in i texten och inte komma upp igen förrän jag kunnat producera ostört i några timmar.

Det här enkla tricket är häpnadsväckande effektivt. Alltså verkligen. Jag trodde att jag under alla mina år som egenföretagare och kämpande frilans provat alla produktivitetsknep värda att prova.

Så här i efterhand kan jag undra hur jag någonsin fick någonting gjort med mina gamla vanor. Inte undra på att skrivandet till slut kändes oöverstigligt jobbigt, och bloggandet blev till ett måste och inte en njutbar hobby.

På det här nya viset får mina egna idéer en chans att slinka ur mig ojämförda med alla andras. Jag tacklar den svåraste och mest krävande uppgiften det första jag gör, så att jag kan slappna av sen. Jag kan kolla feeds med gott samvete, utan att känna mig lat i jämförelse.

Så om du bara ska göra en förändring för att minska din prestationsångest, sluta prokrastinera dina kreativa projekt och inte stressas lika mycket av andras framgång - testa det här. Redan imorgon bitti.

Jag tror det kommer göra underverk för dig med.