Så mångsysslar du med stil

Jag är så så så lycklig över den respons jag fått på mitt inlägg om att vara mångsysslande multitalang. Och jag tänkte att eftersom så många av er kände igen er och också identifierar er som mångsysslare så ska jag berätta mer om hur man kan tänka för att må (och prestera) bättre som mångsysslande individ.

Följande är några vanliga utmaningar man har som multitalang:
 
1. ”Det finns så mycket jag vill göra att jag inte vet var jag ska börja...”

Lösning: Ha ordning och reda på dina idéer.

Som nyfiken och kreativ person har man ju tonvis med idéer som ricochetar runt i hjärnan. Har man då inget system för att hålla ordning på allt detta så är det nog ett recept på vansinne.

Bli inte stressad över allt du vill göra. Alla dina idéer är värdefulla, även om du inte kan förverkliga dem alla på en gång. Gör listor över allt du vill göra, så att du får översikt och kan slappna av i vetskap att idéerna är i säkert förvar.

Trello

Testa t.ex. Trello, som jag använder för alla mina projekt, privat som professionellt. Det är gratis och fenomenalt bra.

2. ”Jag kommer alltid vara en medelmåtta, aldrig vara riktigt bra på någonting…”

Lösning: Medvetandegör dina färdigheter.

Det är lätt hänt att samhällets föreställning om att "man bara kan någonting när man gått högskola tre år och har papper på det" smittar av sig på en utan att man är medveten. Men detta är bullshit. Bara för att jag suttit i skolbänken i tre år garanterar inte att jag är bra på det. Det enda som garanterar att jag är bra på något är hur mycket jag GJORT. Att läsa böcker, testa sig fram, göra misstag, skapa saker, prata med andra som är duktiga, skapa mer, misslyckas ännu mer och gradvis pussla ihop kunskap och erfarenhet. Det är att vara bra på någonting. Sen om man gjort det på universitet eller hemma i köket spelar ingen roll.

När man håller på som vi och "intensivlär" oss en sak här och en sak där och sporadiskt hoppar mellan vilka färdigheter man använder så glömmer man lätt bort allt man faktiskt kan och är bra på. Därför kan det vara bra att faktiskt lista allt man är intresserad av och bra på, och uppskatta ungefär hur mycket man sysslat med varje sak. Som ett sätt att påminna sig själv om att man är bra på saker även om man inte gjort samma sak under tre år utan kanske utspritt över 5 år.

Att bokföra alla fackböcker man läst, med minnesanteckningar, är också ett bra sätt att minnas allt man faktiskt lärt sig. Jag har gjort det sen jag gick på gymnasiet...

3. ”Jag kommer aldrig åstadkomma något ordentligt…”

Lösning: Bokför dina framsteg.

Scrivener

Man blir inte expert, eller bygger ett mästerverk på några veckor. Och är man mångsysslare och bygger många mästerverk samtidigt så tar det kanske ännu längre tid. Det betyder inte att man inte gör framsteg.

Säg att du har din huvudsakliga karriär, den som sätter mat på bordet. Sen har du kanske en sidokarriär, ett "side hustle" som du avser ska sätta maten på bordet i framtiden. Och utöver den kanske en sport du vill bli riktigt grym på, samt den obligatoriska författarkarriären. Då kan det vara skönt med en dagbok, en slags quest log, där du bokför dina framsteg inom alla dessa vägar du vandrar. Minsta lilla steg du tar på någon av vägarna bokför du, för minsta lilla steg räknas.

Ett tips är att också skriva ner allt det som du redan åstadkommit i dagboken. Det kanke inte känns så, men det är klart att du har åstadkommit saker. Någonstans har ju tiden och energin gått, det gäller bara att identifiera var.

4. ”Jag vill inte commita till bara en grej…”

Lösning: Fuck that!

Var girig. Ha fingrarna i många syltburkar. Bli bra på allt du vill bli bra på. Testa många olika slags jobb. Starta många olika slags projekt. Ge dig hän.

Allt du gör måste inte vara din karriär. Och det är inte alltid bra att låta det man verkligen älskar också vara det som betalar hyran. Det är helt okej att tjäna pengar på något till synes oambitiöst bara för att ha friheten att utforska allt annat du vill göra vid sidan av och se vad som händer. 

Och du måste inte "commita". Ett intresse är inte ett äktenskap. Det är ett öppet av-och-på-förhållande som du kan avsluta närhelst du vill. Kämpa inte emot ditt fluktuerande engagemang och dina spontana infall. Rid på vågen av det som ger dig energi för tillfället. När den vågen slutar och en annan tar vid, surfa på den vågen istället.

Det finns gott om passande jobb för en mångsysslare: temporära vikariat, frilansande, flera deltidsjobb, egenföretagande, eller bara en förstående arbetsgivare som kan gå med på att du gör annat vid sidan av och kanske t.o.m. uppskatta och dra nytta av det.

Försök hitta en karriär där dina många intressen och talanger är en styrka snarare än en svaghet. Frilansjournalistik och bloggande är exempel där din nyfikenhet, flexibilitet och kärlek till variation kommer till sin fulla rätt. Att jobba på bibliotek, eller vara konsult eller lärare kan också passa perfekt.

5. ”Jag slutför aldrig någonting...”

Lösning: So what?

Livet är en work in progress. Kommer du ihåg det där jag skrev om honungsbiet? Att det inte är en enskild blomma som är grejen utan insamlandet av nektar. Well, för en mångsysslare är det görandet som står i fokus, inte slutförandet.

Det finns ett sådant enormt stigma i att vara en "quitter". Men ärligt talat, varför måste alla grejer nödvändigtvis slutföras? Kan de inte ha ett värde även om de lämnas halvfärdiga? Är det inte viktigare att du fick ut det du ville ur dem?

Självklart ska du pusha dig själv att avsluta de projekt som betyder mycket för dig. Även om det tar lite längre tid för att du gör andra saker också. Om det är rädslor eller distraktioner som står i vägen så ska du övervinna dem. Men många gånger så är det faktiskt inte hela världen om du lämnar något, temporärt eller för alltid. Projektet går ingenstans, du kan återuppta det när du vill. Eller lämna över det till en annan person.

Försök också ta reda på vad som är din "nektar". Vilken aspekt är det du gillar mest och som, när du fått detta, gör att du känner dig klar och vill göra något annat? Kan det kanske vara "gå in och planera och styra upp"-fasen? Eller att lösa ett problem eller utvinna ny kunskap.

Att reda ut detta kan hjälpa dig att dels quitta saker utan dåligt samvete, men också att välja roligare projekt eller jobb där det finns mer av detta nektar.

6. ”Jag har inte tid för allt jag vill göra…”

Lösning: Gilla läget.

Det här är livet, och detta upplever alla i någon utsträckning. Det finns för mycket roligt att göra och för lite tid.

Det är också lätt att bli lite paralyserad när man helt plötsligt har tid. När du har en hel helg att äntligen göra det du älskar, och så slutar det med att du bara sover bort halva dagen och sen sträckkollar nån värdelös tv-serie. Det är allmänt känt att ju mer tid du har till en aktivitet, desto mer tid kommer den ta. Uppgiften sväller för att fylla den tid du avsatt för den. I många fall blir det till och med svårare att få något gjort om du har hela dagen på dig.

Då är det bättre att pyssla med projektet lite då och då, på lunchrasten, på bussen hem, eller på toaletten. Gör det jättelätt att dutta lite kravlöst i dina projekt, så att det inte känns som värsta grejen varje gång du ska jobba med dem. Ha gitarren, eller duken och målarfärgerna framme. Ha anteckningsblocket med dig överallt.

Målarhörna

Det bästa sättet för en ambitiös men frustrerad mångsysslare är att välja en sak i taget att pyssla bara en liten stund med, utan commitment. Se det som när du hämtar mat från en buffé: stapla inte ett berg av mat som du sen inte orkar äta, utan välj ut det du är mest sugen på och ät en liten sak i taget. Närma dig din to do-lista på samma sätt.

Och så bokför du alla små framsteg du gör och påminner dig själv om hur badass du är. Hur spännande och variationsrikt och kreativt ditt liv är, och hur många roliga erfarenheter och berättelser du kommer ha samlat när du ligger på din dödsbädd.
 
Okej? Bra. Då mångsysslar vi vidare!