Så får du (nästan) vem som helst att tycka om dig

sa-far-du-nastan-vem-som-helst-att-tycka-om-dig

Kaxig rubrik, eller hur? "Vem tror hon att hon är?" Men hear me out.

Jag vet mycket väl att man inte kan få alla att gilla en. Vissa människor kommer man bara inte överens med, och att bli "underbar och älskad av alla" är inte ens något man bör sträva efter. 

Men att kunna välja att vara lite extra oemotståndlig ibland. Kunna välja att komma bättre överens med någon. Eller att åtminstone kunna undvika att bli ogillad. Det är en sjukt användbar skill att ha i livet. 

Den gör så att du:

  • Är lite mindre nervös när du ska på arbetsintervju eller viktigt jobbmöte
  • Är mer bekväm och har roligare på fester eller andra sociala tillställningar
  • Får din vilja igenom lite oftare när du ringer jobbiga samtal till typ myndigheter
  • Lättare kan bygga relationer med härliga människor, privat och i jobbet

Det sociala kommer inte naturligt för mig. Verkligen inte. Jag har skrivit många gånger om hur jag lärt mig mina social skills genom att titta på min mamma och andra socialt kompetenta personer. Jag är långt i från avslappnad och bekväm när jag umgås med människor jag inte känner. Men jag har övat upp förmågan att bete mig som om jag är det. Och det har gjort att jag faktiskt kan älska möten med nya människor.

Om jag ska koka ner mina bästa knep så resulterar det i dessa fem. De viktigaste sakerna att komma ihåg om du befinner dig i ett möte med en människa som du inte känner, och som du vill ska tycka om dig.

Vi tänker oss att du ska gå på ett mingel. Det kommer finnas en massa potentiellt spännande personer där som du gärna vill knyta kontakt med. Men herregud, tänk om du bara är tyst/tråkig/pinsam/outhärdlig/et.c... 

Luuuuugn, bara lugn.

 

5 knep för att få någon att gilla dig

1. Gör (lite) research

Om det är några särskilda personer du vet kommer vara där, som du vill försöka prata med - gör lite research på dem.

Stalka inte, men gör en enkel googling och se vad som kommer upp. Läs deras eventuella blogg, kolla på deras Instagram eller LinkedIn. Leta främst efter gemensamma intressen eller ämnen som du vet att hen skulle uppskatta att prata om. Då har du några ess i rockärmen om det skulle bli pinsam tystnad.

Vågar man avslöja att man googlat personen? Ja för fan. Alla gör det och alla vet att alla gör det. Det är verkligen inte skämmigt. Jag tycker tvärtom att det visar på intresse för den man ska träffa. 

 

2. Var lite mer som den du pratar med

Du vet den där kompisen eller kollegan som kan storma in i ett rum, avbryta alla som pratar för att högljutt utbrista något? Var som hen fast tvärtom. Ta seden dit du kommer så att säga.

Om personen du pratar med är snabb, ivrig och högljudd så ska du vara lite likadan (utan att avbryta!) Om den du pratar med är lugn, pratar långsamt och kanske gestikulerar med händerna - ta efter det. Står hen och väger på ena benet - gör likadant, fast spegelvänt. Lägg din röst i samma tonläge och rytm. Använd liknande språk, uttryck och jargong. 

Det detta gör är skapa omedelbar samhörighet mellan er. Du kanske upplever det som att du manipulerar den andre, men sålänge du inte uppenbart härmar den andra personen så kommer hen bara uppleva det som att ni är likasinnade. Det är en väldigt behaglig upplevelse. 

 

3. Prata mindre om dig själv

Det här är såååå svårt, för det är tryggt att prata om sig själv. Och instinkten är ju ofta att följa upp det någon säger med en egen reflektion, eller hur? 

Försök stå emot frestelsen! Svara om den du pratar med frågar något om dig, och inflika någon personlig anekdot här och var, men undvik att framstå som om du bara väntar på din tur att prata. Ställ istället följdfrågor och lyssna intresserat.

 

4. Få personen att prata om sig själv

Som en fortsättning på punkt 3 så ska du istället rikta din strålkastare mot personen du pratar med. Var genuint nyfiken och engagerad.

Det finns alltid något spännande med en annan människa, oavsett hur lite ni verkar ha gemensamt. Och om du låter din samtalspartner svara på frågor om sig själv, sitt liv och sina åsikter kommer hen ha lättare att slappna av och bjuda på sig själv. 

Jag tycker det kan vara rätt skönt att fokusera på någon annan än sig själv när man är ett nervöst vrak på ett mingel. Det är lättare att vara närvarande i konversationen. Och på tal om det:

 

5. Lyssna och var närvarande

Det räcker ju inte att bara ställa en massa frågor och låta personen prata på. Om du inte är närvarande i diskussionen känner sig till slut den andre helt drainad på energi för att den ger och ger men inte får något gensvar. Och det finns inget tristare än när någon börjar flacka med blicken eller skruva på sig medan man berättar något.

Så du ska bara ställa relevanta frågor som du faktiskt är nyfiken på, och sedan lyssna uppmärksamt på personen när hen svarar. Det ökar också chansen att du kommer på fler saker att prata om, och att du kommer ihåg detaljer från ert samtal nästa gång ni ses.

 

If all else fails: Se personen i ögonen, le, håll med om det hen säger och dra ett kul skämt ibland. Bara det kommer man långt med. =D

Har du några egna knep för att slappna av i en konversation och skapa kemi med någon? =)