Romanbygge pågår!

Jag har deltagit i det som kallas för NaNoWriMo två gånger tidigare. NaNoWriMo, National Novel Writing Month: Skrivarjippot som innebär att man under november månad producerar ett romanutkast på 50 000 ord.

Mina NaNoWriMo-försök har gett varierade resultat. I båda fallen har jag haft idéer som varit ganska bra, och jag har tagit mig typ halvvägs igenom månaden. Men jag har inte gått i mål något år. Någonstans längs vägen har jag tappat tron på min idé, inte vetat vart jag varit på väg och inte orkat vara kreativ nog varje dag för att krysta ur mig text.

Att skriva i genomsnitt 1667 ord varje dag under en hel månad, oavsett vad som pågår runtomkring, oavsett dagsform, humör, hjärnspöken och övrig arbetsbörda, är SVÅRT. Så inihelvete.

Plötsligt känns precis allting annat hundra gånger mer tilltalande än att sätta sig ner med manuset. Rensa avloppet, sortera böcker i bokstavsordning, täppa igen borrhål i lägenheten. 

Vissa dagar har jag bokstavligt talat gråtit av akut tristess över att behöva fylla ordkvoten med ren skit bara för att ta mig vidare.

Detta året har jag en ny strategi. En strategi som bland annat innefattar enorma mängder förberedelse och planering. 

Av någon konstig anledning har jag inte bekymrat mig med sånt tidigare gånger. Med tanke på hur minituöst jag planerar allt annat i mitt liv så är det galenskap att tro att en roman bara ska slinka ur mina fingrar som på beställning. Det har aldrig hänt och kommer nog aldirg hända heller. Mitt skrivande fungerar inte så.  

Så för att slänga mig med ytterligare en larvig akronym förklarar jag denna oktober:

NaPloYoNoMo: National Plot Your Novel Month

Egentligen började jag redan i september med att konstant brainstorma idéer och läsa allt jag kunnat komma över om kreativt skrivande.

Nu TROR jag att jag landat i en tillräckligt bra idé, och denna idé ska jag nu ägna hela oktober åt att planera in i minsta detalj. Så att när 1/11 anländer ska där stå en färdigbyggd räls som jag bara kan åka med på. Hela boken ska vara klar, endast själva orden fattas. 

Kanske, bara kanske, har jag då en chans att få ur mig den här boken. 

Så här ser oktobers agenda ut:

  1. Skapa en spellista i Spotify för romanen, så att jag har en portal in i rätt känsla när jag planerar och skriver. 
  2. Göra grundligt karaktärsarbete, så att jag vet precis ALLT om mina rollfigurer när jag börjar skriva dem. Inspirerad av bland annat Chuck Wendig tänker jag dessutom testköra mina huvudkaraktärer i några kortare scener eller mininoveller för att liksom gå in dem som man går in ett par nya skor.
  3. Brainstorma fram en plot som jag verkligen, verkligen gillar och tror på. En story som kan hålla mig intresserad hela vägen genom första utkastet. Om jag inte själv tycker att min berättelse känns spännande, eller om jag inte har hela historien planerad, så har jag skitsvårt att få orden att flöda. 
  4. Göra research. På miljöerna, karaktärerna, berättelsen, och allt annat som hjälper att ha till hands i stundens hetta. Att behöva gissa och dra för mycket saker ur tomma luften stör mitt skrivflöde. 
  5. Skapa ett detaljerat synopsis, ner på scennivå. Så att jag bara kan sätta mig ner och skriva utan att undra vad som kan eller borde hända. 
  6. Sätta upp en skrivplan med anpassade ordkvotsmål beroende på vardag, helg eller särskilda omständigheter. Och med gott om marginaler för sjukdom och akut skrivkramp.

Så ska jag alltså göra. 

Låter det fantasilöst, mekaniskt och nästintill maniskt? Japp. Där har du mig. =D


Har jag några bloggläsare som också ska joina NaNoWriMo under november? Pliiis, berätta lite om hur du tänker och planerar i kommentarerna. Så kan vi hålla varandra om ryggen sen när det blåser kallt. =)