Recept: Vegansk tofu scramble

IMG_1803.jpg

Äggröra och omelett var mina go-to-frukostar under min period som lchf:are/paleoit. Och oavsett hur hängiven vegan jag än är numera så kan jag sakna den stadiga mättnadskänslan man får av en riktigt smörig, flottig äggrörefrukost.

Jag har inget intresse av att äta ägg, men jag hade velat få till samma känsla i en frukost/brunch. Det finns lite olika sätt att ersätta ägg som vegan, beroende på vad man ska laga eller baka. Men när det gäller äggröra så finns det egentligen bara ett klockrent alternativ, och det är tofu.

Jag har försökt mig på en tofu scramble en gång tidigare, och inte blivit imponerad. Det blev smaklöst, vattnigt och inte alls den feelingen jag ville åt.

Men på påskaftonsförmiddagen var jag så sugen på "äggbrunch" att jag gav det ett nytt försök. Använde alla trick i boken: gurkmeja för färgen, buljong för smaken, svamp för tuggvänligheten, vegomargarin och ost för krämigheten, näringsjäst för... näringjästs skull. 

Ibland när man lagar mat så bara vet man att det kommer bli tokgott. Utan att ens smakat ännu. Så kändes det när jag lagade detta, och jag hade rätt. Det blev gott. Det blev heeeelt perfekt. Varsågoda, älsklingar: 

Vegansk tofu scramble med smörstekta champinjoner

(2 portioner)

Ingredienser:

  • 250-300 g naturell tofu (den fasta sorten)
  • 4-5 champinjoner
  • 1 liten eller en halv stor gul lök
  • En skvätt havremjölk
  • Vegomargarin
  • 1-2 dl riven vegoost, eller så mycket ost du känner att du kommer undan med. (Kan verkligen rekommendera Astrid och Apornas pizzaost här. Den smälter och får den där krämiga, trådiga konsistensen.)
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Några tsk näringsjäst
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk oregano
  • Salt
  • Svartpeppar

Instruktioner:

  1. Smula tofun ner på hushållspapper eller en kökshandduk, så att du kan krama ur så mycket som möjligt av vätskan. 
  2. Skiva och hacka löken och champinjonerna och fräs dem mjuka i vegomargarin. Lägg dem sen åt sidan. 
  3. Fräs tofusmulet i vegomargarin tills det fått lite stekyta.
  4. Häll på lite havremjölk, smula ner buljongtärningen och ha i näringsjästen, gurkmejan och oreganon. Salta och peppra. 
  5. Låt puttra tills lagom krämigt, och buljongen lösts upp ordentligt. Då river du ner osten och låter smälta. 
  6. Servera med exempelvis lite hackad vårlök över.