Recept: Skamlöst dekadent vegansk lasagne

 

recept vegansk lasagne

Som vegan är det vanligt att man har ett gäng recept som man tar till när man ska bjuda sina mest inbitna, vegoskeptiska köttätarkompisar på middag.

Det är recept som är så obegripligt goda att de kommer att för alltid tvätta bort alla sunkiga fördomar kring torra sallader och smaklösa linssoppor. Det är det tunga artilleriet i receptboken. 

Här är ett av mina sådana recept.

Varsågod. Tag denna vegolasage. Må den för alltid tjäna dig i stunder av hunger, tristess och motgång. Laga den när din pojk- eller flickväns konservativa föräldrar hälsar på. Ta med den till jobbet, för att avnjuta inför avundsjuka blickar i lunchrummet. Eller använd den som substitut för sex.

Ingredienser

(4 - 6 portioner)

  • 1 paket lasagneplattor
  • 2 burkar stora, vita bönor eller ca. 300-400 gram egenkokta.
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 stor eller två små gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • En ask champinjoner, eller ca. 200 gram
  • 4 dl Oatly havregrädde
  • 1 1/1 msk grönsaksfond
  • 1 påse färsk spenat (brukar stå 65 gram på de jag köper.)
  • Ett paket vegansk ost (jag valde Astrid och Apornas mozzarella)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2-3 tsk majsmjöl eller potatismjöl
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 nypa muskot
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • samt olivolja, salt och peppar

 

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader och dansa lite exalterat för dig själv. 
  2. Hetta upp lite olivolja i en djup stekpanna. Hacka undertiden löken och vitlöken.
  3. Fräs löken och vitlöken tills genomskinlig. Tillsätt då bönorna och fräs en stund till. 
  4. Häll havregrädden, grönsaksfonden, muskoten och några nypor svartpeppar i en kastrull och koka upp. Håll koll på den, för såsen kan få för sig att förrädiskt häva sig över kastrullkanten... När den kokat upp sänker du värmen och tillsätter majsmjölet och rör om med jämna mellanrum. Konsistensen ska bli typ som en trög sås, så tillsätt lite majsmjöl i taget tills den är det.
  5. Tillsätt till löken och bönorna de krossade tomaterna, tomatpurén, oregano, timjan och några nypor svartpeppar. Riv basilikabladen lite nonchalant över, och rör om. Låt puttra på medellåg värme i typ 10 minuter.
  6. Skiva champinjonerna, riv osten och skölj spenaten om det behövs. 
  7. Ta fram en djup ugnsform och täck botten med lite av tomat- och bönsåsen. Nu jäklar blir det lasagnestaplingsaction! Varva röd sås, champinjoner, spenat, pastaplattor och bechamelsås. För mig blev det två lager pastaplattor. Toppa med den rivna osten. Och skjusssssss in i ugnen i 35 minuter ungefär.
  8. Sätt på Barry White, parkera dig framför ugnsluckan och se osten smälta. 

IMG_1770.jpg