Recept: Raw frukostgröt med bovete och chiafrön

För flera år sedan hade jag en väldigt, väldigt hängiven rawfood-period i mitt liv. Jag läste alla rawfood-böckerna, beställde alla dyra superfoodsen, groddade alla groddarna, förvägrade mig själv allt som hettats upp över 40 grader och genomled en serie traumatiska juicefastor.

Jag var minst sagt fanatisk. Det var allt eller inget, noll procent eller hundra procent.

Om dagarna gjorde jag gröna smoothies och mastodontsallader som gjorde mig så mätt men samtidigt så lätt att jag fick euforikänslor. Hela jag vibrerade. Jag kunde nästan känna, i realtid, hur min kropp lagade sig själv med varje tugga.

Men på nätterna drömde jag våta drömmar om knäckebröd, apelsinjuice (den billiga, sockriga, koncentratvarianten) och dillchips. Jag kämpade mot alla dofter på stan och alla snabbmatsreklamer på tv. Jag hade hetsätarepisoder som gjorde mig sängliggande i typ dagar efteråt.

Jag utvecklade en ätstörning helt enkelt.

Än idag har jag issues med rawfood av ren princip. Jag ryggar tillbaka när jag ser det på ett tidningsomslag eller en restaurangmeny. Jag tycker maten är tråkig att laga, (vem fan orkar vänta i typ en vecka på att ens rawfood-falafel ska bli klar?). Och jag vågar inte se för mycket rawfoodpropaganda, för jag är rädd att den ska hetsa mig till att utveckla en ätstörning igen.

Men! Jag har en handfull recept som är enkla, goda, och får mig att må så jäkla gött att jag inte vill vara utan dem. Det är helt okej att vara spontan rawfoodist, utan att go all crazy about it. 

Just frukost är det mest passande målet att äta rått tycker jag. Då börjar man dagen mjukt, utan efterföljande matkoma. Nackdelen: du behöver göra några korta förberedelser kvällen innan. Fördel: På morgonen går det fort, och du kan enkelt ta med den i en burk och äta var du vill. Inget som behövs hållas varmt.

Här kommer alltså:

Raw frukostgröt med bovete och chiafrön

Modifierad variant av det här receptet av Erica Palmcrantz Aziz.

Ingredienser (1 portion)

1 dl bovete

3 msk chiafrön

1 mogen banan

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 tsk kanel

1/2 äpple

1 msk lönnsirap

Instruktioner

Kvällen innan: Blötlägg bovetet i ordentligt med vatten. Jag har en groddningsburk med sil i locket som jag använder till detta. Rör ner chiafröna i ca. 1 dl vatten och ställ i kylen. 

På morgonen: Skölj bovetet några gånger i kallt vatten, tills det slemmiga (!) är borta. Chiafröna ska du inte skölja, för de har slemmat ihop som små fiskrom. Om nom nom...

Häll över bovetet och de slemmiga chiaklumparna i en mixer. Lägg i bananen, i bitar. Tillsätt vaniljpulvret, kanelen, lönnsirapen och en skvätt vatten, 1 dl till att börja med. Sen mixar du alltsammans slätt, till en gröt. Tillsätt mer vatten om du vill ha den lösare. 

Jag gillar att äta gröten med lite hackat äpple och pudrad kanel över.