Recept: Potatisskalschips (i mikron)

recept-potatisskalschips

Jag har länge varit en person jag skäms över. 

Du vet, en sån person som slänger potatisskalen efter att de skalat potatis. En sån som tänker att potatisskal är skräp.

Jag reflekterade aldrig ens över det här beteendet, tills att jag stötte på fenomenet potatisskalschips i bloggosfären.

Det svartnade för ögonen.

Jag såg alla potatisar jag någonsin skalat i mitt liv passera revy. Jag såg deras skal, lämnade åt sitt öde i en skitig diskho. Dessa näringsrika, krispiga, ljuvliga potatisskal. Förslösade. Av mig.

Och jag kallar mig potatisälskare.

Idag är jag en annan person. Det tog mig ett antal potatisskalningar innan jag fick kontroll över impulsen att låta dem trilla ner i vasken. Nu hör jag istället Lovisas stämma i huvudet: “Vi slänger aldrig potatisskal mer, deal?”

Deal.

En sak med potatisskal som blows my mind? Man kan göra dem i mikron, på typ 5 minuter.

Låt det sjunka in några sekunder.

Hemmagjorda potatischips, godare än de dyraste av hipsterchips från butiken, fixas alltså på 5 minuter i mikron. Av vad som tidigare betraktats som matavfall.

Ursäkta om jag svävar ut i det här inlägget som egentligen ska föreställa ett recept, men sådan är jag - en utsvävare, och en älskare av all things potatis.

potatisskalschip-pa-g

Så här gör du potatisskalschips i mikron

  1. Skölj och tvätta potatisarna noga. Pillra bort fula partier.
  2. Skala potatisarna ovanför ett fat eller bunke.
  3. Droppa över lite rapsolja eller kokosolja. Om du vill kan du torka av skalen lite med hushållspapper innan, det brukar jag göra.
  4. Krydda med valfria kryddor. Några av mina favoriter är pommes frites-krydda + vitlökspulver + rökt paprika-krydda. Jag gjorde också dillchips en gång, med salt och finhackad färsk dill.  Och nästa gång ska jag testa salt + vinäger.
  5. Massera in oljan och kryddorna i skalen.
  6. Lägg ut skalen på en tallrik. Det här är nackdelen med mikrochips - det får inte plats så många åt gången. Vill du göra många på en gång rekommenderar jag att göra dem i ugnen.
  7. Mikra på högsta effekt i nånstans mellan 4 och 6 minuter.

potatisskalschip-med-dipp

Sen är de klara och perfekt krispiga och brunbrända. Bara sådär. Visst blir man alldeles till sig av förtjusning?

Dressingen förresten, den rörde jag ihop på några skedar Oatly iFraiche, en klick vegomajo, en skvätt citronsaft och lite salt, peppar och vitlökspulver. Blir typ som aioli. 

potatisskalschips-dippade

Varsågod för potatisporr! <3