Recept: Panerad tofu med potatismos och dillsås

IMG_1598.jpg

För några dagar sen blev jag sugen på husmanskost. Riktig skolmatsal-vägkrog-hemma-hos-mormor-husmanskost. Fiskpinnar-och-potatismos-husmanskost. Fast utan fisk då.

Så jag tänkte: varför inte testa att göra "fiskpinnar" av ett par rökiga, havsalgsmarinerade tofubitar jag hade i kylen? Sagt och gjort.

Ingredienser: (4 portioner)

IMG_1585.jpg
  • 2 paket tofu. Jag tog Astrid och Apornas med rökig smak och Hijiki-alger i, men det blir nog lika gott med naturell tofu. Då hade jag testat att marinera den några timmar i rapsolja, citronsaft, dill, salt och peppar. 
  • 6-10 potatis, så många du vill ha
  • ca. 2dl frysta, gröna ärter
  • En kruka dill
  • En citron
  • En bytta Oatly iMat Fraiche (smakar Creme Fraiche, supergod och användbar till typ allt.)
  • ca. 4-5 msk polenta
  • Vegomargarin
  • Salt och peppar

Instruktioner: 

IMG_1592.jpg
  1. Koka potatisarna.
  2. Koka upp ärtorna och låt sjuda enligt instruktionerna på påsen. 
  3. Dela tofubitarna en gång på längden så att de blir tunnare. Jag delade sen även diagonalt, lite som toast, för att det var snyggt. Om du vill kan du dela dem som fiskpinnar. Det ska jag nog testa nästa gång!
  4. Blanda ihop polenta med lite salt och peppar på ett fat och vänd tofubitarna i det. 
  5. Stek bitarna i massa vegomargarin på ganska hög värme och ganska kort tid. Du vill ha dem gyllenbrända på ytan, men behålla den mjuka, "fiskiga" konsistensen inuti...
  6. Nät potatisen kokat klart mosar du ihop dem tillsammans med några klickar margarin och smakar av med salt och peppar. 
  7. Finhacka dillen och rör ner den i Havrefraichen. Squeeza ner lite citronsaft. Salta och peppra lite efter smak. 
  8. Sprinkla lite dill över och servera med några klyftor citron att pressa över tofun. 
IMG_1601.jpg

Det här inlägget är en del av #blogg100 - en utmaning som går ut på att blogga varje dag i hundra dagar. Läs mer här!