Recept: Broccolisallad med belugalinser och tzayspett

Jag testade ett nytt recept häromdagen som jag hittade i Amelia-tidningen. "Grillad tzay med grym vårvintersallad" hette det.

Klippte direkt ut det. Tänkte "Sallad... meh. Men tzayspett är ju gott, och något annat än pommes med ketchup kan jag ju äta för variations skull".

Little did I know att detta skulle visa sig vara det godaste jag ätit på länge, länge.

Klåfingrig som är jag är så modifierade jag receptet lite. Originalet innehöll blodgrape och rostad lök, och de föreslog att servera kött till. Men vem behöver kött när man har protein från både tzaybitar och linser? Det här blir man mätt på även utan kött.

Jag styrde upp denna middag på blott 20 minuter och sen var jag i mathimlen. Hamna där du också:

Broccolisallad med belugalinser och tzayspett

ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 12 st tzayspett. (Små bitar sojakött, marinerade i bland annat chili och ingefära. Man köper dem frysta, i påsar.)
  • 2dl belugalinser eller puylinser.
  • En rå broccolibukett.
  • 1 rödlök.
  • 2-3 polkabetor.
  • En näve valnötter.
  • 1 dl rapsolja.
  • 1 tsk dijonsenap.
  • 1 vitlöksklyfta. (Jag gjorde som jag brukade och dubblade upp till två. "För mycket vitlök" existerar inte.)
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • Salt och peppar

Instruktioner

  1. Koka linserna enligt anvisningar.
  2. Lägg in tzayspetten på en plåt i ugnen på 200 grader. De ska vara inne i 15-20 minuter ungefär.
  3. Skiva löken så tunt du kan.
  4. Samma sak med polkabetorna. Jag använde en osthyvel.
  5. Skölj och plocka isär broccolin i lagom stora munsbitar.
  6. Hacka valnötterna.
  7. När linserna kokat färdigt, skölj dem i kallt vatten och blanda ner med broccolin och löken i en bunke.
  8. Rör ihop dressingen med rapsoljan, vitlöken, vinägern, senapen och lite salt och peppar. 
  9. Häll dressingen i bunken och massera in den i broccoli- och linsblandningen. 
  10. Lägg upp polkabetsskivorna vackert på ett fat och servera broccoli- och linsblandningen ovanpå. Placera spetten bredvid och strö de hackade nötterna ovanpå.

Alltså... Sötman från polkabetorna. Crunchen från broccolin. De matiga, krämiga linserna. Den smakrika dressingen som kompletterades perfekt av de sötstarka tzaybitarna. Denna åker direkt in in i receptpärmen!