Recept: Kardemummakokta päron med mandelgrädde

IMG_0710.jpg

Här kommer en efterrätt som är enkel att göra och perfekt att servera på en middagsbjudning, eller för att ha i kylen och mumsa på närhelst man vill.

1F60F.png

Den är delvis inspirerad av ett recept ur Vår Kokbok Vegan, men mandelgrädden är mitt eget påfund. Tänk dig att du blandar mandelmassa med grädde till en fluffig kräm som du snabbt kan bre på en semmelbulle som du sen äter på stående fot. Så uppkom idén. 

Om du ska servera detta så tänk på att päronen behöver stå och dra sig i minst 3 timmar innan. Du kan med fördel fixa dem kvällen innan. 

Ingredienser

(4 portioner)

  • 4-5 päron
  • 1 liter vatten
  • 3dl socker
  • 4 msk citronsaft
  • 1 msk kardemumma
  • 1 paket Alpro sojavisp eller annan vegetarisk visp. 
  • 1 dl sötmandel
IMG_0667.jpg

Instruktioner

  1. Skala och klyfta päronen i rejäla bitar. 
  2. Koka upp vattnet med socker, citronsaft och kardemumma. 
  3. Lägg i päronen och sänk temperaturen till låg eller mellan.
  4. Låt päronen sjuda under lock i ca. 20 minuter. 
  5. Låt päronen svalna. Häll sedan över dem i en burk och täck med sockerlagen. Nu ska de stå och dra i helst 3 timmar, minst. Jag lät mina stå över natten. 
  6. För att göra mandelgrädden kör du först sötmandeln i matberedare så finkornigt som möjligt. 
  7. Häll i paketet med sojavisp och kör tills det blandat sig. Vill du ha det extra sött kan du sockra lite, men sojavispen är redan lite sötad så jag tyckte inte det behövdes.
  8. Häll över mandel- och gräddeblandningen i en skål och vispa den fluffig för hand.
IMG_0657.jpg

När det är dags så lägger du bara upp några päronbitar i en fin skål och klickar upp lite mandelgrädde ovanpå!