Recept: Het linssoppa med jordnötter och chili

IMG_0280.jpg

I veckan testade jag ett nytt recept från Jenny Mustardskokbok "New Vegan". Nämligen en currydoftande, chilikryddad linssoppa med jordnötter i. Den blev precis så god som den såg ut att vara i boken! Så glad när det händer, för det är ju verkligen inte varje gång. 

Eftersom att jag inte hade riktigt alla ingredienser hemma, och eftersom att jag är som jag är (rebellisk), så modifierade jag recepetet något. Men det är på ett ungefär så som det står i boken. Detta räcker till 4 personer.

Ingredienser

IMG_0248.jpg
 • 1-2 morötter, skurna i slantar
 • 1 gul lök
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 1/2 dl jordnötter (Jag tog en klick jordnötssmör också, p.g.a. I love it.)
 • 1 förpackning passerade tomater
 • 2 dl torra, okokta röda linser (Det bästa veganproteinet.)
 • 2 1/2 msk buljonpulver (Jag tog lantbuljong)
 • 1 msk tomatpuré
 • 1-3 tsk hackad chili, beroende på hur stark du vill ha den rackarn.
 • 1 msk oregano
 • 2 tsk spiskummin
 • 1 tsk rökt paprika (Herre jävlarns vad den här kryddan är god. Vi typ snortar den här hemma.)
 • 1 msk curry
 • Lite salt och svartpeppar efter smak och tycke

Så här gjorde jag:

1. Skar upp morotsslantar och finhackade lök och vitlök. Hettade upp rapsolja i en stor kastrull och började fräsa allt detta på medelhög värme.

IMG_0250.jpg

2. Gjorde den "jordnötsmjölk" som ska agera soppbas. Tog 1 1/2 dl jordnötter och 7dl vatten. Mixade slät. 

IMG_0247.jpg

 3. När morötter och lök blivit mjuka hade jag i resten av ingredienserna i kastrullen, tillsammans med 3 extra deciliter vatten som jag kokat upp i vattenkokaren. Sen fick detta puttra i 15-20 minuter, tills linserna var genomkokta.

IMG_0271.jpg

4. Hackade lite extra jordnötter att strö över, och värmde på surdegsbröd. Så gott så man storknar.

IMG_0278.jpg