Recept: Hasselnöts- och fikonkakor

Som en uppföljare till förra inlägget så kan jag ju lika gärna berätta vad jag gjorde till efterrätt. ^_^

Även detta något helt och hållet improviserat. Blev sugen på hasselnötter och choklad, så jag gjorde:

hasselnöts- och fikonkakor

Hasselnöts- och fikonkakor

Ingredienser:

  • Hasselnötter, ca 1dl
  • Torkade fikon, tre fyra st.
  • Dadelsirap (honung går lika bra, det är en smaksak)
  • En nypa salt
  • Kakao!

Jag är inte så specifik med måtten, och det är för att det helt enkelt inte är så viktigt. Gå på känsla.

Tänket med rawfoodefterrätter och kakor är skitenkelt, mycket enklare än vanliga kakor och efterrätter. Man har oftast nötter som bas, som man först maler så grovt man vill ha det. Många rawfoodister blötlägger först nötterna i några timmar för då ”väcker” man nöten, dess enzymer vaknar till liv och de blir mycket nyttigare och lättare att smälta.

Sen vill man ha något segt och klistrigt för att liksom limma ihop ”kakan”, då använder man torkad frukt så som russin, dadlar, fikon, aprikoser, o.s.v. Dessa lägger man ner hos de malda nötterna och kör några vändor till för att det ska blanda sig. Hur mycket torkad frukt man tar beror på vad man vill ha för resultat. Vill man ha segare, sötare och mer godisliknande resultat så har man i mer torkad frukt.

Sen brukar man ha i lite salt och nån typ av sötning, t.ex. honung. Man behöver inte så mycket sötning eftersom den torkade frukten är söt, men honungen hjälper också till att binda ihop kakan.
Sen när man har själva basen så kan man ha i vad helst man känner för: kakao, kanel, kokosflingor, frysta hallon eller blåbär, ingefära, rivna apelsinskal, o.s.v. Möjligheterna är många och det kan inte bli fel. Det kan bara bli gott.

Det bästa med rawfood-”bakverk” är att man blir så mätt på så lite, och de är hälsosamma. Inga tomma kalorier, bara äkta, naturlig energi och näring. Hade en period förra vintern då jag åt rawfood-chokladbollar och frukt till frukost. Det är väldigt gott ihop, och man håller sig ett bra tag på en sån frukost…