Philips Wake-up Light: recension

Jag är mitt inne i ett "gå upp tidigt"-experiment, vilket ju inte är lätt när det är kallt i sovrummet och kolsvart utanför fönstret. Jag beslöt mig för att testa en väckarklocka som simulerar soluppgång. Närmare bestämt en Philips Wake-up light. Den säger sig kunna väcka mig mer naturligt, och därmed lättare. Men funkar det verkligen? 

Philips Wake-up light, och liknande klockor, har en inbyggd lampa som gradvis växer i styrka tills att ljuset känns som morgonsol. Den har också en rad inbyggda väckningsljud som är mycket behagligare att vakna till än det vanliga BEEP BEEP BEEP BEEP BEEP, till exempel havsljud och fågelkvitter.

Det finns några olika varianter av just den här klockan. Jag valde den som även färgar ljuset, för att mer likna en sol. Den har också några fler väckningssignaler, samt en radiofunktion.

Man ställer in larmet på när man vill vakna. Klockan börjar tona upp ljuset en halvtimme innan utsatt tid, och när larmet går börjar fåglarna kvittra och man vaknar med "solen i ögonen" precis som på vilken sommarmorgon som helst...

IMG_3007-300x2881

Ja, nästan iallafall. Kanske är det lite nyhetens behag, men jag tycker faktiskt att det känns lättare att komma upp. Framför allt är det mycket, mycket mysigare. Blundar man och känner ljuset mot ansiktet så kan man nästan, nästan intala sig själv att det inte är kylskåpstemperatur utanför täcket och slaskig, mörk februarimorgon ute. Nästan. Men bara det är värt investeringen.

Ett annat plus är att klockan även funkar bra som läslampa, samt simulerar solnedgång. Man trycker då på en "sleep"-knapp och ställer in tiden för solnedgången. Sen kan man ligga och läsa medan "solen" blir rödare och rödare och till slut slocknar. Då är det dags att sova. Och även denna funktion, har jag märkt, fungerar effektivt på mig. Det är som om kroppen är programmerad att lugna ner sig ikapp med solnedgången, och klockan simulerar den känslan väldigt bra. Det enda som fattas är lite syrsor och en hoande uggla, då hade det varit fulländat.

IMG_0511-297x3001

Visst är det en extravagant dyr väckarklocka, när man har mobilen eller klockradion. Men för egen del tittar jag på värdet jag får tillbaka, och änsålänge är det: trevligare morgonstund, lättare uppstigning och insomning, och fler produktiva timmar på dagen. Ur det perspektivet är den värd varenda krona.Så rekommenderar jag detta? Ja, utan tvekan. Särskilt under den mörka delen av året, och särskilt till oss som kämpar med vårt tidigare uppstigande.