Öppet brev från din introverta vän

oppet-brev-fran-din-introverta-van

Hej, det är jag. Din introverta kompis.

Hon som nästan aldrig svarar när du ringer, men som gärna skriver ett sms eller ett långt mail till dig några minuter senare. Hon som låtsas inte se dig när ni råkar gå på samma buss, men som gärna tar långfika med dig en vecka senare. Hon som alltid “är sjuk” när du ska ha fest, men hör av sig bara några dagar senare och bjuder hem dig på middag, bara ni två.  

Jag vill förklara några saker för dig

  • När du upplever det som att jag undviker dig, eller har glömt bort dig...

Då är det ofta så att min energi gått åt till en massa tråkiga, oviktiga saker, och jag laddar för att kunna spendera kvalitetstid med dig.

  • När jag inte vill gå ut och fika, eller luncha i stan...

Då betyder det att jag inte vill riskera att vi kläms in mellan två främlingar, knappt hör vad vi säger över det högljudda sorlet och inte hinner prata ikapp om allt som hänt innan du måste tillbaka till jobbet.

  • När jag verkar lite reserverad och tyst när vi ses på någon fest...

Då är jag så frustrerad inombords, för att det finns så mycket jag skulle vilja prata med dig om, men jag orkar inte skrika i ditt öra genom den höga musiken.

  • När jag skriver i sista sekund att jag inte kan komma på din födelsedagsfest...

Då är det för att jag egentligen vill ha dig för mig själv. För att jag vet att vi bara kommer kramas lite hastigt och utbyta artighetsfraser, sen kommer jag tappas bort bland alla dina andra vänner som är bättre på att synas och höras och mingla.  

I egenskap av din introverta vän (och andra introverta vänner därute) vill jag också framföra några försiktiga önskemål:

Om du vill prata med mig, om mer än bara “hur är läget?” och “hur var dagen?” - avsätt tid, planera minst en vecka i förväg, bjud inte in några andra och välj en lugn plats. Då lovar jag dig att jag är den bästa lyssnaren, det roligaste umgänget och den mest hängiva kompisen du kan tänka dig. Om du vill lära känna mig, på riktigt - skippa kallpratet, berätta en spännande historia från ditt liv och låtsas att vi redan är nära vänner. Då kommer jag ur mitt introverta skal och du har en vän för livet, som bryr sig på riktigt och alltid ställer upp för dig.   Jag kanske inte kan fylla alla dina social behov, med de jag faktiskt fyller gör jag väldigt bra.Kram /Din introverta vän