Om att nischa eller inte nischa sin blogg

Ända sedan jag upptäckte bloggandet för en sisådär 6, 7 år sedan har jag slukat alla tips jag kommit över för hur man bygger en blogg som folk vill läsa.
Ett vanligt råd jag fått nästan överallt är att man måste nischa sin blogg. Välja ett så smalt ämne som möjligt, för att sticka ut i mängden och för att göra det lättare för folk att avgöra om de vill läsa ens blogg.
Och sedan dess har jag kämpat för att pressa in min blogg i en nisch. Jag har stundtals drivit tre, fyra bloggar samtidigt - ett för vart och ett av mina största instressen, (jag har många). Och jag har nischat om den här bloggen jag-vet-inte-hur många gånger.
Tills nu.

Jag ger upp att försöka nischa mig. Därför att:

  1. Jag är en onischad person. Jag har femtioelva intressen och jag vill kunna skriva om varenda ett eller inte alls.
  2. Jag tror inte längre att en ämnesnisch har något att göra med om man har en bra blogg eller inte. Det finns så många stora bloggar både i Sverige och internationellt som inte är nischade för fem öre, och på något sätt hittar läsare dit och älskar dessa bloggar ändå.
  3. Viktigare än att ha en nisch är att ha en unik röst och en massa att berätta. Att "vara sig själv" helt enkelt. Jag läser hellre en spretig, stundtals helt off-topic blogg från en bloggare vars personlighet och sätt att uttrycka sig jag älskar, än ett framkrystat "X sätt att lyckas med Y"-inlägg. 

Sen är det såklart bra att ha en idé om vad ens blogg handlar om: en viss livsstil, särskilda värderingar man vill föra fram, eller bara en känsla man vill förmedla. Men det kan man göra utan att behöva begränsa sig till enbart ett ämne. Vi skriver väl inte bloggar för sökmotorer utan för människor. Det är människor som söker efter, följer och kommenterar i bloggar. Bloggen är ett relationsbyggande medium. 

Följande saker kan hända när du slutar försöka passa in i en nisch:

  • Idéerna för allt du vill skriva om forsar fram obehindrat.
  • Du skriver friare och med din egen röst, varpå du blir ärligare och mer intressant att läsa.
  • Du har roligare när du bloggar.
  • Du drar till dig läsare som läser din blogg p.g.a dig som person mer än pga en nisch.
  • Du kan knyta mer personlig kontakt med dina läsare.
  • Du vill och orkar bloggare mer och får därför fler läsare.

Vill du bara blogga om en specifik sak och känner dig bekväm i det, kör hårt! Men för oss andra som grämer oss över om vår blogg är "nischad nog" säger jag: skit i att nischa dig om det tar emot. Hitta de ämnen som inspirerar dig att skriva och skriv om dem fritt, ärligt och på ditt eget sätt. Det är din blogg, inte någon inbillad, ansiktslös målgrupps. Gör din grej så kommer din crowd hitta dig.

Det är min åsikt och erfarenhet iallafall. Håller du med?