Odlingslängtan + tragisk historia om en pallkrage

Just nu har jag nästan bara en sak i huvudet, och det är odling. Gröna, levande, doftande växter. Som man kan äta. Som jag närt vid mina egna bara händer.

Senaste gången jag var i odlingstagen var för flera år sedan när jag bodde i en radhusliknande tvåa ute i förorten. Jag hade en betongbelagd uteplats på kanske 10kvm. Den installerade jag helt amatörmässigt en pallkrage på, som jag tryckte full med i princip allt: Bönor, lök, squash, tomater, örter, kryddor, fan och hans moster, et.c. Jag hade ingen aning om vad jag sysslade med. Men var väldigt entusiastisk. 

Under första halvan av sommaren skötte jag min pallkrageodling omsorgsfullt, men framåt sensommaren, lagom tills att odlingen började bli skördeklar, övergav jag den för något annat intresse. Jag glömde bort den. När jag sen i oktober gick ut och tittade fick jag såna skuldkänslor: Allt jag hade planterat i pallkragen hade vuxit tappert i min frånvaro. Bönorna hade skjutit i höjden och trasslat in sig i varandra. Man såg inte ens jorden för den täta undervegetation av lökblast och oidentifierbara örter. Någonstans bland alltihop hittade jag en squash stor som min underarm. Marken runtomkring var beströdd med ärtskidor och ruttna tomater. 

Sedan dess har jag inte gjort något nytt försök. Förrän nu alltså.

Vår uteplats här ungefär tre gånger så stor som den jag nämnde ovan. Men någon pallkrage tänker jag inte våga mig på. Den här gången börjar jag smått, med endast ett fåtal grönsaker som jag kan odla i krukor och drivbänkar. Och jag ska läsa på innan. 

Så på köksbordet ligger ett gäng böcker:

thumb_IMG_1298_1024.jpg

Jag håller precis på med Elin Unnes "The Secret Gardener". Hon talar i termer som jag förstår:

Untitled

Jag värmer upp genom att grodda lite mungbönor, alfalfa och solrosskott. Titta så söta:

IMG_0376.jpg

thumb_IMG_1296_1024.jpg

thumb_IMG_1295_1024.jpg

Jag har jagat rätt på, och släpat hem, 10 kilo ekologisk såjord. Och igår beställde jag fröer. Imorgon, då är det dags för frösådd. Hela vardagsrummet kommer vara fullt av små jordbäddar med frön. Mina bebisar. 

Fortsättning följer!