Naturlig hudvård, på riktigt

The-Body-Shop-Olive-Body-Butter-Reviews-Ingredients-300x2001.jpg

"Naturligt" är ett genomgående tema i den här bloggen. Ett område i våra liv som sällan är särskilt naturligt är hudvård, som den här artikeln ska handla om. Det är fullt möjligt, och faktiskt riktigt trevligt, att lämna traditionella produkter för riktiga, naturliga råvaror. 

Googla "naturlig hudvård", och en massa sponsrade länkar och ekobloggar dyker upp. Undersöker man dem närmare ser man nästan alltid samma sak: dyra produkter i plastflaskor, men med något bättre innehåll än det vanliga skräpet.
Visst är det ingenting fel med ekologiska kvalitetsprodukter, men alla företag älskar att skylta med ordet "naturligt" så pass mycket att ordet har tappat sin innebörd. "Naturligt" är inte en massa alkoholer, silikoner, parabener, parfymer...och en skvätt (ekologisk!) olivolja. Låt mig illustrera min poäng:

= En produkt. Inte naturligt.

= En råvara. Naturligt.

Att sköta sin hy på naturligt vis innebär att akta sig för produkter med följande innehåll:

Sulfater = tvålämnen som torkar ut hud och hår.
Parabener = hormonstörande ämnen som tillsätts i produkter för att öka hållbarheten.
Mineraloljor = täpper till och hindrar hudens egen återfuktningsförmåga.
Silikoner = syntetiska mjukgörare som lägger sig som plastfilm över huden, skapar en falsk känsla av återfuktning.

Här hittar du en jättebra lista på alla ämnen att vara på din vakt för.

Så här gör du för att ta hand om ansiktet på 100% naturlig väg:

Sminkborttagning:
Dränk en bommulspad i vegetabilisk olja och tvätta bort sminket.

Tvätt:
Tvätta aldrig, aldrig, aldrig ansiktet med tvål. Eller med någonting överhuvudtaget som löddrar. Tvätta istället med varmt vatten och vegetabiliska oljor, honung, naturliga leror, eller egentillverkade ansiktsskrubbar. Gnugga inte ansiktet torrt, utan klappa det torrt eller låt lufttorka.

Djuprengöring:
Detta gör du bäst genom vattenånga, vilket öppnar porerna så att smutset kan tvättas bort. Håll ansiktet över en skål med hett vatten, eller lägg en tvättlapp med hett vatten över ansiktet i omgångar. Testa OCM - Oil Cleansing Method.

Ansiktsmask:
Det finns flera sorts naturliga leror att använda som ansiktsmask. Vit lera, grön lera, blå lera, rasul-lera. De passar för olika hudtyper eller ändamål. Titta på Crearome för att läsa om, och beställa, lerorna.

Porsammandragande:
Testa ett hemmagjort ansiktsvatten med vatten och ca. 10% till 30% äppelcidervinäger, som är antiseptiskt och drar samman porerna. Applicera efter tvätt med hjälp av bommulspads.

Återfuktning:
Återfukta inte med krämer eller andra butiksköpta produkter. Återfukta istället med vegetabiliska oljor, olje- och fettblandningar eller aloe vera-gel. Masserar in några droppar i ren, fuktig hy. Beroende på vilken olja du använder så tar det längre tid för oljan att gå in i huden. Här finns en bra guide till olika oljor och deras karaktär.