Motivation vs. självdisciplin

get_to_work_wallpaper.jpg
Vilken färdighet är viktigast för att nå dit man vill i livet? Är det att kunna motivera sig själv, eller att kunna disciplinera sig själv? Det finns 4 anledningar till att du ska välja piskan framför moroten. Men det är inte så obehagligt som det låter, jag lovar...

Det snackas mycket om motivation inom personlig utveckling. "Så motiverar du dig själv" och "Så hittar du inspirationen" och "10 motivationsknep som lurar din hjärna" och ja, du vet hur det brukar låta.

Jag fattar grejen med motivation, det gör jag verkligen. Motivation är bra grejer. Det är vad jag själv alltid jagat efter, (och deppat över att inte kunnat frammana av egen vilja.) Det finns så mycket artiklar och böcker där ute om hur man motiverar sig själv att man lätt kan spendera all sin vakna tid med att försöka motivera sig själv till att göra något, och på så vis slippa faktiskt göra det.

Ja, några av dessa motivationsknep fungerar säkert och kan vara värdefulla, men i slutändan är det bara en enda sak som faktiskt ger resultat, och det är handling. Handling skapar resultat, och resultaten bryr sig inte om huruvida du kände dig motiverad när du nådde dem eller om du fick kämpa i motvind.

Låter det onödigt hårt? Jag är en person som alltid behandlat mig själv med sidenhandskar när det gäller disciplin. Jag tenderar att vara en hopplös teoretiker, som läst och läst och läst och funderat och planerat och snackat men inte GJORT. Många gånger har jag känt mig rent av lat. Jag talar av erfarenhet och välvilja när jag säger att:

Motivation är överskattat. Självdisciplin är vad du verkligen behöver. Varför?

  1. Din motivation kommer att fluktuera. Motivation kommer och går och är svår att förutbestämma eller styra över. Att försöka planera utefter den gör dig till en slav under humör, inspiration och andra flyktiga faktorer.
  2. Motivation handlar om varför du vill göra något, men det garanterar inte nödvändigtvis att du faktiskt gör det. "Talk is cheap" som man säger.
  3. Självdisciplin är vad som räddar dig när motivationen inte finns där.
  4. Självdisciplin möjliggör för dig att kunna sätta ett mål, planera vad du ska göra och sedan lita på att det blir gjort. Det bygger självtillit och självförtroende.

Med detta sagt så finns det absolut stort värde i motivation, och i att kunna motivera sig själv. Motivation är elden i tågmotorn som gör handling lättare och roligare. Men du ska inte förlita dig på bara motivation för att komma dit du vill. Det här briljanta citatet säger allt:

“Only the disciplined are truly free. The undisciplined are slaves to moods, appetites, and passions.” - Stephen Covey

Självdisciplin är frihet. Men det kräver mycket övning för att bygga upp, ungefär som man tränar en muskel. I nästa inlägg i ämnet ska jag lära dig de bästa knepen jag hittat för att öva upp självdisciplinen!