Lera och olja: mina hudvårdsrutiner

IMG_1950.jpg

Nu var det ett tag sen jag pratade om naturlig och ekologisk hudvård, så jag tänkte att jag skulle skriva en uppdatering.

Inte mycket har ändrats i mina ansiktsrutiner de senaste typ 7 åren. I det här inlägget från 2010 skrev jag om mina rengöringsleror i kryddburkar, samma sort som jag använder idag. Och här, i ett inlägg från 2013, delar jag ett recept på en ansiktsolja som jag fortfarande använder i lite olika variationer.

Lera och olja. It's all I need.

I svaga stunder har jag frestats att prova på diverse produkter, både ekologiska och icke-ekologiska. Och visst kan det vara bra att ompröva sina vanor ibland och få lite perspektiv. Men de här dyra köpeprodukterna har aldrig haft nån vidare positiv verkan, ibland tvärtom. Det slutar med att jag återgår till min minimalistiska ler- och oljerutin. 

Hur ser den rutinen ut då, mer exakt?

Jo, jag tvättar ansiktet med rasulleran som jag pudrar i handflatan och blandar med några droppar vatten. Konsistensen blir en hal, lerig smet som faktiskt känns som tvål i ansiktet. Eventuellt smink tvättas bort och lerkornen polerar hyn. Känslan efteråt är inte alls lika torr och fnasig som efter tvålbaserad rengöring. Och den här leran är billig och dryg. En påse med 100 gram kostar runt 30 spänn och den räcker i evigheter. 

IMG_1709.jpg

Ibland, om jag känner mig extra torr, så kan jag skippa lertvätten och bara använda olja. Då använder jag en särskild oljeblandning som innehåller ricinolja, kallat "The Oil Cleansing Method." Ricinoljan är väldigt vårdande och anti-inflammatorisk, och sägs hjälpa till att "dra upp" smuts ur porerna när man masserar huden med den. Man behöver bara 10-30% ricinolja i blandningen, för den är väldigt trögflytande och uttorkande. Jag blandar ut den med ekologisk olivolja. 

Efter tvätten masserar jag in några droppar ansiktsolja direkt på blöt hy. Oljan går lättare in i huden på så vis, och jag slipper slita på den med frottéhandduk. Man kanske tror att ansiktet blir flottigt av att smörjas in med olja, men så är det faktiskt inte. Man behöver mycket mindre olja än man tror, och använder man en olja som lätt går in i huden, (arganolja är min favorit), så känns det inte oljigt, bara mjukt och sammetslent. 

Även en olja räcker hur länge som helst jämfört med en kräm. Tillverkar man den själv blir det dessutom superbilligt. Då tar man bara en basolja i form av sesamolja, arganolja, mandelolja eller vad som passar ens hy bäst. Blandar eventuellt med någon annan olja för dess vårdande egenskaper. Och droppar i några droppar av en eterisk olja för doftens skull.

Just nu använder jag dock en köpt ansiktsolja från Dr. Organic, som syns i första bilden. Den kommer i smidig pipettflaska och doftar ljuvligt. Till och med min sambo har börjat använda den. Älskar när han kommer ut ur duschen och hans skägg är alldeles mjukt och doftar rosor. <3 

Vill du nörda ner dig rejält i oljor, läs detta superbra inlägg från Organic Makers.

IMG_1640.jpg

Nytvättat och inoljat fejs! Seriöst, inget känns underbarare än olja i ansiktet. När jag badar kan jag ligga i timmar och massera in olja i huden. Känslan efteråt går inte att köpa för pengar. Inga svindyra lyxprodukter kan mäta sig med enkla naturråvaror och lite handarbete... 

Under vintern, när det är kallt ute och torrt inomhus, så brukar jag förstärka återfuktningen med en ansiktskräm också. En kräm sitter bättre än bara olja, och kapslar liksom in fukten i huden. Jag har testat många olika ekologiska krämer, men har nu landat i mandelkrämen från Weleda. Den har precis rätt konsistens, är parfymfri och doftar bara lätt av mandel.

Och det var det hela. Visst spexar jag till det ibland med ett ansiktsvatten eller en mask då och då, men ärligt talat känner jag inget behov. Keep it simple!