Marknadsföring och nätverkande för blyga introverter

“Jag är sugen på att starta eget eller börja frilansa, men jag är så hopplöst blyg. Hur ska jag våga marknadsföra mig själv? Jag pallar knappt ringa telefonsamtal liksom…”

I hear you. I feel you.

Men låt oss sticka hål på några myter kring företagande, så att du inte låter dig hållas tillbaka i onödan. Att vara introvert är absolut ingen akilleshäl om du vill frilansa eller driva eget. Tvärtom, vågar jag påstå.

Jag ska inte sticka under stol med att egenföretagandet ibland är jäkligt obehagligt för oss introverta. Det går inte att komma undan. Men detsamma gäller ju för en anställning. Desto mer, tycker jag faktiskt. 

Är man anställd så har man inte mycket att säga till om. Du har kollegor, och du måste interagera med dem ibland varesig du vill eller inte. Chefer ställer krav, med väldigt lite sympati för din telefonskräck eller hur social du känner dig just den dagen.

Som anställd har jag aldrig känt att jag kunnat ha mina “låga dagar”: dagar då jag helst inte vill ha med någon människa att göra. Dagar då jag gjort vad som helst för att slippa lämna min lägenhet. Det har alltid känts som att mina chefer och kollegor förväntat sig en jämn energi- och engagemangsnivå och så fort jag fluktuerat har det skavt sig. 

Som egenföretagare kan jag vara flexibel och förlåtande gentemot mig själv. Jag kan reglera mina arbetsuppgifter utefter preferenser och humör.

Vissa veckor kanske jag känner mig mer utåtriktad och gärna bokar in möten med potentiella kunder eller fikar med branschkollegor. Men sen har jag även friheten att stänga in mig i min lägenhet för att djuparbeta och få enorma mängder jobb gjort utan störningsmoment eller skeptiska blickar.

Som min egen kan jag alltså dra nytta av mina ebbar och floder för att variera mina arbetsveckor. Och jag kan dra nytta av min introverta natur för att jobba målmedvetet, smart och fokuserat. 

“Men måste jag inte vara utåtriktad och lite gå-påig för att lyckas som egenföretagare?”

Nähärå. 

För det första har extroversion/introversion ingenting att göra med huruvida du lyckas som företagare eller inte. Att vara introvert innebär endast att social interaktion suger energi snarare än ger energi. Det betyder inte att introverta är mindre socialt kompetenta, har lägre drivkraft eller sämre idéer. Ganska ofta är det precis tvärtom. 

För det andra så handlar inte företagande om att köra på som en ångvält, stå på scener och föreläsa, springa från möte till möte och byta visitkort med alla man träffar. Visst, det KAN innebära det för vissa, beroende på vad för slags företag man driver och vilka metoder man föredrar. Men hela bilden av egenföretagare som extroverta typ-A-personligheter är väldigt stereotyp och ofta inte sann. Det finns lika många slags företag som det finns personer, och därtill lika många sätt att driva företag.

Din affärsidé och verksamhet ska såklart matcha dig som person. Den ska dra nytta av dina styrkor och färdigheter.

Jag har testat att driva företag på sätt som inte matchat mig som person och jag har lärt mig kolossalt mycket längs vägen. Nu tar jag bara de slags uppdrag som jag gör bäst och tycker är roligast, och jag har anpassat hur jag arbetar för att kunna prestera så bra som möjligt. Jag upplever nästan aldrig obehag eller ångest i mitt jobb längre. 

Om vi då ska kika på några vanliga farhågor du kanske har som blyg introvert…

Du tror att du måste: Ringa främlingar

Istället kan du: Skriva genomtänka och välformulerade mail till främlingar, och eventuellt ringas eller ses senare, när isen är bruten och du känner dig mer bekväm.

Du tror att du måste: Gå på mässor, event, fester, nätverksträffar, et.c.

Istället kan du: Nätverka online, i Facebook- eller LinkedIn-grupper. Hänga på Twitter och delta i diskussioner där. Blogga om ditt jobb och kommentera i liknande bloggar. Delta endast i det du tycker känns roligt och värt, och gå hem närhelst du vill. Boka in one-on-ones med väl valda personer där du kan prata mer avslappnad. Och så vidare. 

Du tror att du måste: Gå på möten hela dagarna och pitcha in dig själv framför skeptiska blickar.

Istället kan du: Ta kontakt via mail. Kasta ut krokar till många prospekt samtidigt och öka dina chanser att få napp utan att det kostar dig för mycket tid och ansträngning. Pitcha via mail eller Skype så att du känner dig tryggare och kan lägga fram det du vill säga i lugn och ro.

Du tror att du måste: Synas och höras överallt för att folk ska upptäcka dig.

Istället kan du: Välja en mer nedtonad och systematisk marknadsföringsstrategi som bygger på dina styrkor och inte känns obehaglig. Content marketing är till exempel alldeles ypperligt för en introvert person. Vi kan göra vår röst hörd och dela med oss av vår kunskap och våra åsikter, utan att till exempel behöva åka land och rike runt och föreläsa.

Den allra mesta marknadsföringen idag görs ju online och kräver minimala mängder IRL-interaktion. Det finns Google och sociala medier. Det finns gott om sajter och tidningar att pitcha artiklar till. Det finns sätt att locka kunderna till dig snarare än att du måste ut och jaga dem.

Du tror att du måste: Chefa över folk eller jobba i stora team.

Istället kan du: Vara ensam frilans eller bli soloprenör. Du kan välja att göra allt själv, eller så kan du ta hjälp bara när du behöver det eller samarbeta med endast ett fåtal andra sköna frilansare.

Alla kommer inte klicka med dig och ditt arbetssätt. En del kunder kommer ställa krav som du inte känner dig bekväm med.  

Men de personer som du faktiskt klickar med kommer du kunna arbeta väldigt bra ihop med. Och vissa gånger kommer det vara värt att gå utanför din komfortzon för att nå dit du vill. Det är trots allt du som har makten över din business och ingen annan.

Känns det bättre nu? Visst skulle du mycket väl kunna klara detta, om du har en idé du tror på och en stark längtan efter att vara din egen? 

Självklart klarar du det. Om jag kan så kan du. <3


Frågor om introvert egenföretagande, marknadsföring eller nätverkande? I'm here for you!