Lugnochfinskolan del 1 - Introduktion

Face it:

Livet blir faktiskt enklare och trevligare om man tar och lugnar ner sig ett par hekto.

Man fattar beslut bättre, man blir lättare att prata och umgås med, man tänker bättre, lyssnar bättre, presterar bättre och lär sig snabbare. Och framförallt så mår man bättre.

Det är inte alltid möjligt att vara lugn, det håller jag med om. Och det finns tillfällen då det är bra att ha mycket energi och vara på G, och jag kommer att prata om det också i sinom tid. Men just nu vill jag fokusera lite på varför den här bloggen heter som den heter.

Det är förbannat svårt att hålla sig lugn och fin. Det är som om hela samhället motverkar en och man får kämpa som en maniac för att få vara lugn. Världen är liksom inte anpassad för folk som vill ha lugn och ro och vara avslappande, den är anpassad för folk som hetsar och har bråttom, skiter i hur maten smakar, skiter i hur trötta och spända och stressade de är, skiter i vad de tycker och hur de känner utan går på autopilot och intalar sig själva att allt är som det ska och att de mår kanon.

Jag tror att man ofta är så uppe i varv och spänd att man glömt hur det känns att vara avslappnad, på riktigt. Jag jobbade en tid tillbaka som receptionist på ett bemanningsföretag. 8 – 17, fem dagar i veckan satt jag framför ett skrivbord någonstans och resterande två dagar satt jag framför mitt eget. Jag var konstant spänd i nacken och axlarna och hade ofta huvudvärk. Tills slut hade jag så ont att jag sjukskrev mig och började gå hos sjukgymnast. Jag minns en gång jag var där och fick massage. När jag gick därifrån kändes det som att jag var avslappnad i nacken för första gången sen jag var typ spädbarn. Det var liksom en helt ny nivå av avslappning. Och hur länge tror ni den varade? Några timmar kanske. Så fort jag var hemma så fortsatte jag i mina gamla invanda rörelsemönster och blev spänd igen. Helt hopplöst.

Massage och sånt är verkligen bra. Men jag tror att avspänning  kan komma helt och hållet inifrån. Och att den måste göra det om lugn och avslappning ska vara ett naturligt tillstånd och inte bara något man tar en dos av då och då. Det går att tvinga ner sin kropp i ett lugnare tillstånd. Ibland kan det nog vara svårare och lättare, men om man tar som exempel en helt vanlig dag och man är på jobbet eller i skolan: Du kan vara lugn när du kommer dit på morgonen men sen under dagen så händer något och du tappar liksom kontrollen. Det kan t.ex. bero på att du påverkas av hur andra människor är och mår. Det gör alla varesig de vill eller inte och kan vara skitsvårt att värja sig mot. Det kan också bero på att du faller in i omedvetna mönster som gör dig stressad eller spänd.
Oavsett vilket så finns det små, enkla saker man kan göra för att bli lugn och hålla sig kvar i lugnet. I fortsättningen av lugn och fin-skolan ska jag gå igenom några knep jag har för att göra det.

Puss på er sålänge!