Listan om mat, del 2

Här kommer del 2 av Annies (vegokak.se) braiga lista om mat! Del 1 hittar du här

- Topp 3 restauranger i staden där du bor?

Koh Phangan, södermalm

Jag går typ aldrig på restaurang. Är alldeles för snål och hemkär. Men det finns ett häftigt thaiställe på Södermalm i Stockholm som heter Koh Phangan. Dit går man inte bara för maten utan för helhetsupplevelsen. Det känns nämligen precis som att vara i Thailand: varmt och fuktigt, palmer och ljusslingor, rangliga trästolar och dofterna från grillen.

- Vad består den bästa helgfrullen av?

Kaffe i mängder. Och pannkakor, med tinade blåbär och lönnsirap.

- Vilken är den senaste råvaran eller maträtten som du lärde dig att tycka om?

Färsk koriander. Gick från att knappt vilja ta i den med tång till att vilja ha det i allting. Den är väl som de säger, en “acquired taste”.

- Finns det någon mat som du inte skyltar med att du gillar?

Lösgodis och chips är mina guilty pleasures. Inget man lägger upp på ett vackert fat, fotar i krispigt morgonljus och lägger upp på Instagram direkt.

- Din bästa budgeträtt?

IMG_0280.jpg

Linssoppa. Det hade jag ätit även om jag haft alla pengar i världen.

- Vad brukar du käka till lunch?

Det är inte så ofta jag äter lunch faktiskt. Brukar bara dricka kaffe fram till lunchtid och äta frukost då, sen ta mellis på eftermiddagen och laga middag vid sex-, sju-tiden.

Men när jag väl äter lunch så föredrar jag rester från gårdagens middag, om den blev god.

- Vad är det bästa att äta och dricka på en fredagkväll?

Hämtmat och ett glas vin eller öl. Hemma hos oss blir det mest Vegan-burgaren från Max, eller vegetarisk sushi.

- Vilken maträtt tycker du att fler borde upptäcka?

IMG_0588.jpg

Fler borde upptäcka hur mycket skoj man kan ha med linser och bönor, särskilt i form av biffar och bollar. Finns ju oändliga kombinationer och möjligheter.

- Dela med dig av något smart matlagningsknep!

Vänta tills stekpannan är riktigt het. Krydda hellre för lite än för mycket - det går alltid att justera senare. Och om löken har sånt där skal som är nästan omöjligt att skala bort: tryck den mot en yta och rulla några gånger fram och tillbaka. (Det där sista = major life changer.)

- Vad lagar du om du ska laga mat åt många personer?

En soppa eller gryta. Har gått i fällan flera gånger att bjuda på biffar eller nåt annat som ska mixas ihop, rullas och stekas i stekpanna. Man får ju stå vid spisen i sju svåra år.

- Vilken är den godaste såsen?

En väldigt enkel vegansk “brunsås” som jag rörde ihop i brist på bättre idéer, men som visade sig vara det godaste jag nånsin ätit i såsväg. Vi snackar slicka-tallriken-dricka-med-sugrör-gott. Består bara av havregrädde, grönsaksfond och soja.

- Vilken råvara önskar du vore i säsong?

Jordgubbar. Solvarma, direkt från självplock. Längtar ihjäl mig...