Läs det här om du hatar ditt jobb

las-det-har-om-du-hatar-ditt-jobb

Jag tänker mig att du som läser detta har ett jobb som du hatar. Eller åtminstone inte trivs i. Kanske är du på väg dit just nu. 

Jag vet precis hur det känns. Jag har känt likadant många, många, många gånger. 

Jag har haft jobb där jag gråtit i hissen upp varje morgon. Där jag stängt in mig på toaletten 20 minuter i sträck, spolat varmt vatten över händerna och låtsats att jag varit på en strand nånstans. Hoppats så innerligt att jag ska bli sjuk, så att jag kunnat vara hemma. Eller fejkat akut sjukdom på arbetsplatsen för att kunna fly därifrån.

Jag har suttit på så många bussar, t-banor och tåg på väg hem från jobbet, med tom blick och undrat om det är så här det ska vara. Om det bara är jag som är ovanligt kinkig, morgontrött, omotiverad och känslig. Inkapabel att suck it up som alla andra.

Inget jobb är roligt hela tiden. Även den roligaste anställning eller projekt har trista perioder, konflikter eller andra undantagstillstånd som kan få en att temporärt hata sin tillvaro. Det betyder inte att man borde lämna sitt jobb.

Men om du upplever det som att livskraften sakta rinner ur dig för varje morgon du anländer till arbetsplatsen. 

Om du känner dig otillräcklig, outnyttjad, oviktig. Som en utbytbar kugge i ett maskineri du inte bryr dig ett skit om. 

Om du längtar efter att bli kissnödig så att du kan låsa in dig på toaletten och stanna länge, länge för att få en paus från eländet. 

Om du räknar timmarna tills du får gå hem. 

Om du tackar gud när du vaknar upp med lite ont i halsen och kan sjukskriva dig. 

Om du blir deprimerad av tanken på att vara kvar på den där arbetsplatsen på obestämd framtid.

Då är det dags att tänka om.

Det är inte rimligt att spendera 40 timmar i veckan med att göra något som sakta tar kål på dig. Inte när det finns alternativ. 

“Men jag har inga alternativ. Jag har ingen utbildning, ingen erfarenhet, inget självförtroende, inga kontakter, ingen självdisciplin, ingen klar riktning i livet.”

Bullshit. 

Det kanske känns omöjligt nu, men det börjar med ett beslut. Antingen så gör du det bästa av läget och “nöjer dig” med sakernas tillstånd. Eller så bestämmer du dig för att du är menad för något annat. Något bättre och mer meningsfullt. 

Jag har ingen aning om vad det skulle kunna vara för dig. För min del har jag alltid vetat att jag är illa lämpad för en anställning, och helt enkelt måste göra min egen grej för att vara lycklig. Jag har inte alltid vetat vad denna “grej” ska vara, bara att jag måste hitta ett sätt att vara min egen chef, annars går jag under

I ditt fall kanske du bara inte hittat rätt arbetsplats och kollegor. Eller så borde du bli frilans. Eller så kanske du är en potentiell entreprenör/soloprenör.

Kontentan: Du har alternativ. De kanske känns svåra och osäkra och outforskade, men tro mig, de är görbara även för dig. 

Så vad kan du göra nu, just idag?

Gå till jobbet med ett finurligt leende på läpparna, och utför dina arbetsuppgifter efter bästa förmåga. För vid sidan av ska du börja plotta din escape. Spara pengar. Fundera över vad du allra mest älskar att göra, och göra research på hur du skulle kunna göra det till en business.

Samma sekund som du bestämmer dig för att ta makten över din situation får du en slags superkraft: förmågan att bättre stå ut med vardagen.  

Skaffa dig ett totem som påminner dig om du är på väg någon annanstans. Mitt är det här halsbandet, som jag alltid har på mig när jag behöver bita ihop och step up my game:

na-nu-javlar-smycke

Använd alla hopplöshetskänslorna, frustrationen och tristessen som bränsle för att ta dig vidare mot något bättre.

Omringa dig själv med inspiration och pepp, i form av t.ex. podcasts, bloggar och böcker. Du ska få några länkar av mig i slutet på inlägget. 

Men framför allt, kom ihåg:

Du behöver inte “nöja dig”.

Du kan göra något nu, idag, för att ta dig lite närmare där du vill vara.

Inlägg: Boktips för blivande entreprenörer

Inlägg: Podcasts jag lyssnar på för jobbpepp