Jag vägrar julklappstress

Jag kan verkligen kan känna avsmak inför julhysterin som råder från typ oktober fram till årsskiftet. Jag ser den för vad den egentligen är: en enda stor shoppinghets. Prylar, prylar, prylar. Köp, fixa, prestera. Man bombarderas av julklappstips och reklam från alla håll. Kanske just därför har det här med att planera och fixa julklappar alltid varit en stor ångest för mig. Det är svårt att finna ro och glädje i något som känns som ytterligare en stress ovanpå den vanliga stressen.

Det är som en karusell man inte kan kliva av. "Andra kommer ju köpa en massa onödiga prylar till mig så då måste jag köpa en massa till dem", kan jag känna. Istället för att av omtanke knåpa ihop presenter, slå in vackert, skriva roliga rim. Så som jag önskar att jag kunde göra.

Så i år ska jag försöka hitta fram till en stressfri jul. Jag har sagt till min familj och släkt att inte köpa något till mig, för att inte känna några måsten i gengäld. Och efter att jag gjort det har inspirationen infunnit sig på naturlig väg. Man kan ju faktiskt visa omtanke på andra sätt än med plånboken. Man kan tänka länge och noga på vad en person uppskattar och behöver. Man kan skapa enkla saker med händerna, använda julklappsskapandet som rogivande terapi samtidigt som man ger bort något med med hjärta och själ i. Istället för att skuldsätta sig för att dyra prylar ska byta ägare liksom.

När jag släppt julklappstressen har dessutom andra tankar letat sig fram: "Hur kan jag göra det julmysigt hemma?" "Vad kan jag bidra med till julbordet?" och annat som aldrig slagit mig förut. Det bor visst en liten hemmapysslare i mig trots allt.

Nu ska jag sätta mig ner i lugn och ro med en kopp te och planera vad jag kan baka, sticka, måla eller skapa för att ge bort på julafton. Och helt fräckt bara ignorera denna julstress.

 

julklappsplanering