Friheten i att vara nerkopplad

Jag skriver det här just nu för att jag är tvungen.

Klockan är strax före 8 på morgonen, och jag har bestämt i förväg att jag ska skriva nu, helt utan distraktioner. Det är en hel timme kvar tills jag får tillbaka min internetuppkoppling. Innan dess får jag varken kolla min mail eller göra någonting online. Bara skriva. Det har jag själv sett till, med hjälp av appen Freedom.

Jag var 16 när jag fick egen dator och internetuppkoppling på rummet. Innan dess har jag vaga minnen av en tid då online var något man var i korta, högtidliga stunder. Information kollade man upp i telefonkatalogen eller Nationalencyklopedin, och skolarbeten skrev man för hand.

Nuförtiden är jag uppriktigt bekymrad över hur jag beter mig i förhållande till internet. Min hjärna är som en rastlös råtta i en labyrint. Händerna trevar gång på gång efter mobilen. Kollar av samma appar i en ändlös loop. Kan inte fokusera på en tvserie i längre än fem minuter åt gången, innan den behöver simultanstimuleras med lite Pinterest eller Instagram.
Jag är aldrig riktigt närvarande i något jag gör. Jag har nästan tappat min förmåga att hamna i en kreativ bubbla. Istället har jag blivit fenomenal på att ständigt ta in ny information. Ständigt vara tillgänglig. Ständigt konsumera.
Jag hatar det här beteendet, men jag är maktlös inför det. Efter ca. 6 år som smartphoneinnehavare känns det som att jag totalkvaddat mig själv. Jag har prokrastinerat bort mitt liv.

Freedom App

Freedom är en app som låter dig tillfälligt stänga av din internetåtkomst, i datorn, mobilen eller överallt samtidigt. När Freedom är igång finns det inget din desperata, stimulanssökande hjärna kan göra än att vänta. Eller sysselsätta sig med annat. I början känns det som ett stort frihetsberövande. Men det appen i själva verket ger dig är just frihet. Den frihet som vi blivit inkapabla att ge oss själva, efter alla år av digital indoktrinering.

Efter en timmes frihet är jag helt såld. Jag känner total klarhet, och ett lugn jag annars bara får vid strömavbrott. Det är som att luften är lättare att andas, och tankarna lättare att tänka. Efter kanske tjugo minuter lärde sig min hjärna att sidospår var lönlösa och gav upp med “ska bara googla en grej snabbt”. Distraktionerna fick bilda kö bakom ett osynligt stängsel. Och utan några emailnotiser och blinkande browerfönster blev skrivandet rent av njutbart. Minns inte senaste gången jag känt så.

Vad mer kan jag förmå mig själv att göra om jag ger mig själv ytterligare en timmes Freedom varje dag? Vad kan du göra?

Det här är den enda produktivitetsappen vi behöver.