Fantastiska och jobbiga dokumentärer

Igår såg jag filmen Sharkwater, som handlar om den olagliga hajfensindustrin och vilken farlig impact det har på hela ekosystemet att mass-slakta ett rovdjur som hajen som styrt all underliggande fauna sedan dinosauriernas tid i princip. För det är tydligen det som händer just nu på t.ex. Costa Rica och Galapagos.

 Ett gäng fångade, fenade och dumpade hajar...

Beundrar verkligen killen som gjort den här filmen, Rob Stewart. Så otroligt modigt, berörande och välgjort. Som The Cove fast om hajar. Jag älskade hajar när jag var liten, speciellt hammarhajar, och den kärleken väcktes till liv igen kan man säga. =)

Nyss så såg jag också klart på The End of the Line.
Man har ju hört det ryktas att det börjar gå utför för världens fiske och så. Många arter utrotade eller på gränsen till utrotning. Fisk har blivit dyrare, e.t.c. Men det är inte förrän man ser en sån här film som man inser hur katastrofalt det faktiskt är. Det är rent ut sagt på väg åt helvete.
Fortsätter vi att fiska så glupskt och ohämmat som vi gör nu så säger experter och forskare att haven kommer stå tomma runt år 2048. Det går knappt att fatta, men det är i den utsträckningen som det sker.

Och en sak som jag inte visste, och som jag tror att många inte vet gällande uppfödd fisk, eller "odlad" fisk, är att det verkligen inte är bättre på något sätt utan värre. Vad man gör då är nämligen att fånga in ett stort antal mindre fisk, ofta från fattiga länder som är beroende av fiske för överlevnad, för att mata de "odlade" fiskarna med. Det går t.ex. åt fem kilo anjovis för att skapa ett kilo lax.
Hållbart? Ungefär lika hållbart som att hugga ner regnskogar för att kunna odla soja som vi sen maler ner och matar våra kor med som vi sen slaktar och äter.

Jag får panik av att se de här filmerna. Blir så förbannad och frustrerad att blodet kokar och samtidigt så förtvivlad och deprimerad. Ändå känner jag att jag måste se dem. Jag vill vara helt på det klara med vad som händer i världen just nu och vad jag kan göra för att påverka det åt rätt håll.
Jag är vegetarian/vegan och har inte rört kött på flera år nu med undantag för lax vid några få tillfällen. Senast jag åt lax var vid nyår. Det ska bli sista gången.