En lista om jobb

Hittade en lista hos Flora (via Hanapee), häromdagen som passar mig som handsken. En lista om jobb! Here we go:

Vad ville du bli när du var liten?

Jag ville bli en himla massa, men det allra första jag minns att jag drömde om var sångerska. Brukade sjunga med till Roxette med hopprepsmikrofon framför en vinklad skrivbordslampa.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Rappare och musikproducent.
Jag skrev raplåtar på engelska som jag gjorde musik till och framförde på skolans Öppet Hus och sånt. Jag var så mycket gutsigare när jag var ung…

Vilka var dina bästa ämnen i gymnasiet?

Svenska, engelska och bild. Och piano/sång/ensemble. (Gick musikgymnasium.)

Vilka var dina sämsta ämnen i gymnasiet?

Matte. Och musikteori, (den musikaliska motsvarigheten till matte typ). Matten lyckades jag iaf gå godkänt i, men musikteorin skolkade jag till slut medvetet ifrån och fick IG. Såg det som en rebellisk akt. Musik ska byggas utav glädje, o.s.v.

Vad gjorde du det första året efter gymnasiet?

Jobbade som telefonist och receptionist via olika bemanningsföretag. Satt i växeln på Folksam. I receptionen på Coca Cola. Hoppade runt mellan diverse kontor i och runt Stockholm och låtsades (med hyfsad framgång) vara “serviceinriktad”.

Så här serviceininriktad var jag. Ganska övertygande, eller hur?

Så här serviceininriktad var jag. Ganska övertygande, eller hur?

Vilket var ditt allra första jobb?

Ett sommarjobb på Telia, som jag fick via en klasskompis pappa. Minns inte var min roll var där. Men jag drack väldigt mycket varm choklad från automat, sorterade papper och designade ett gratulationskort åt nån på avdelningen.

Mest hängde jag dock på Lunarstorm. Och skrev ut låttexter till raplåtar som jag förde in i tjocka pärmar. En fick passa på att nyttja skrivare och kontorsmaterial när en hade chansen. 

Vad har du mer haft för yrken?

Nu ska vi se:

Kassapersonal. Speltestare. Restaurangbiträde. Barista. Receptionist. Telefonsäljare. Speldesigner. Handledare på en spelutbildning. Digital strateg. Skådespelare. Frilansjournalist. Översättare. Föreläsare. Copywriter. Webbutvecklare. Webbdesigner. Och så har jag medgrundat två startups. 

Skrev för speltidningen LEVEL under några år.

Skrev för speltidningen LEVEL under några år.

Jobbade som webbutvecklare ett tag.

Jobbade som webbutvecklare ett tag.

Har suttit i oräknerliga brainstorm-möten.

Har suttit i oräknerliga brainstorm-möten.

Föreläst ibland, trots att det är det läskigaste jag vet.

Föreläst ibland, trots att det är det läskigaste jag vet.

Gjort radio. Bland annat P3 Spel.

Gjort radio. Bland annat P3 Spel.

Och skådespelat när andan fallit på.

Och skådespelat när andan fallit på.


Vad går ditt nuvarande jobb ut på?

Jag har varit egenföretagare/frilans sedan 2012. De uppdrag jag tagit har varierat lite, men har mestadels bestått av antingen något slags skrivande, eller något slags konsultande.

Ibland skriver jag artiklar till tidningar. Ibland hjälper jag företag med copywriting, t.ex. nya webbsidetexter eller PR-texter. Ibland är jag konsult/rådgivare inom digital strategi, sociala medier, gamification och apputveckling. Ibland bygger en ny hemsida åt någon. Ibland hoppar jag in som webbredaktör någonstans.  

Just nu ser jag mina bloggar som mitt primära jobb, med mål att kunna ha dem som enda sysselsättning. Så jag satsar större delen av min tid på dem, med undantag för de frilansuppdrag jag åtar mig.

Och vad innebär det att ha bloggandet som jobb då?

I mitt fall går det ut på att producera innehåll på löpande band, vidareutveckla mina sajter, knyta kontakt med andra bloggare/digitala entreprenörer, och skapa egna produkter. Älskar, älskar, älskar det. 

En vanlig dag på jobbet.

En vanlig dag på jobbet.

Vilken är din starkaste sida på ditt jobb?

Mitt driv, förmodligen. Det krävs en jäkla massa för att vara egenföretagare. Utöver det: min kunskapshunger, DIY-attityd och förmåga att se helheter och möjligheter. 

Vilken är din svagaste sida på ditt jobb?

Tålamod. Att hålla mig kvar när det känns motigt. Att avsluta projekt. Att jobba tätt med andra människor under en längre tid. 

Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?

Svårt att välja något specifikt. Är stolt över det jobb jag åstadkommit med mina bloggar under det senaste halvåret. Att jag vågade satsa helhjärtat på det efter att ha önskat och velat och tassat på tå kring det i så många år.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du har i dagsläget?

Jag har utforskat det mesta jag alltid varit nyfiken på, så som skådespelareri, musik och författarskap. Det är sånt som jag plockar upp då och då och engagerar mig i periodvis. 

Andra yrken som hade varit spännande att testa på typ bara för en dag är spelprogrammerare, riskkapitalist, biståndsarbetare och psykolog.

Vad gör du om fem år?

Driver väl en tre, fyra bloggar till skulle jag gissa. Samt coachar andra i bloggande och digitalt entreprenörskap.

Och så hoppas jag att jag också tagit mig tid att utveckla mina andra kreativa intressen. Typ skrivit en roman, utvecklats musikaliskt och målat betydligt fler tavlor.