#EarthHour och mina tips på miljödokumentärer som alla borde se

IMG_1666.jpg

Ikväll, mellan klockan 20.30 och 21.30, sker något som kallas för Earth Hour. Det är en global miljömanifestation för att göra makthavare uppmärksamma på hur risigt till vi ligger med vår planet, och att vi är många som tycker att man ska göra något åt det. 

Vad innebär det att delta? Man anmäler sig här och kanske på Facebook om man vill. Som en symbolhandling brukar man sen släcka alla lampor i sitt hem under Earth Hour-timmen. Resten bestämmer man själv. Joina någon aktivitet nånstans. Följ eventet i sociala medier. Eller bara tänd lite levande ljus, ta en kopp te och reflektera över livet och din plats här på jorden. 

Jag gillar att använda Earth Hour som ett tillfälle att grotta ner mig lite extra i miljöfrågor och samla ny kunskap och motivation. Så jag ser på dokumentärer. Kan verkligen rekommendera den här sidan, där massvis av dokumentärfilmer finns att titta på helt gratis. Här kommer du direkt till alla som har med miljö och klimat att göra.

Vet du inte var du ska börja? Se HOME, som finns på YouTube. Det är en av de starkaste och vackraste filmer jag sett som verkligen ruskat om mig och fått mig att ändra mitt beteende för klimatets skull. 

Några andra guldkorn att leta rätt på och se

The 11th Hour - Suverän miljö- och klimatdokumentär producerad av Leonardo di Caprio.

The End of the Line - Om fiskeindustrin, och hur haven snart står helt tomma på liv. 

Food Inc - Om jordbrukets och matindustrins effekter på miljön. Finns på Netflix tror jag.

Cowspiracy - Om hur stor skillnad maten vi äter gör för miljön. Även denna producerad av Leo. Finns på Netflix. 

Att kolla bra dokumentärer är lite som att lägga ved på engagemangselden. Det kan vara jobbigt, men samtidigt en lättnad att veta hur det ligger till med saker. Vart vi är på väg. Vad vi kan göra för att allt inte ska gå käpprätt åt helvete.

Och för att få lite hopp, just för att det faktiskt finns saker vi fortfarande kan göra.