Det förbannade godiset

Jag har ett komplicerat förhållande till godis. Jag vill inte behöva vilja äta det, men det vill jag. Jag vill inte behöva vilja köpa det, men jag köper det, regelbundet. Jag är maktlös inför godiset.

Att inte ha godis hemma gör mig stressad. Att ha godis hemma gör mig stressad. Har jag inte godis hemma går jag tvångsmässigt och köper, för att känna mig trygg i vetskapen att jag har godis hemma. Har jag godis hemma äter jag det tvångsmässigt tills jag mår illa och är redo att spy. Det godiset som blir över måste antingen ätas upp eller kastas, det får inte stå i köksskåpet, inte ens dolt. Blotta vetskapen om godisets existens gör mig stressad, det måste försvinna. Jag kastar godiset som är kvar i soporna.

Dagen därpå kryper sig godissuget inpå mig och jag försöker trycka undan det, jag åt ju godis igår, någon ordning får det vara. Men vetskapen att jag inte har något godis hemma gör mig stressad och ännu mer godissugen. Jag minns att resterna från gårdagens godis ligger där i soporna, intill uppblötta matrester och använda trosskydd. Godispåsens papper är säkert uppblött och godisarna ihopklibbade och slemmiga av matrestsafter. Väldigt oaptitligt och äckligt godis som jag verkligen inte vill äta. Verkligen inte.

Hur positionerade sig förresten påsen bland soporna när jag slängde den? Hur långt ner hamnade den? Jag kanske ska se efter, det kanske inte är helt kört för godiset ändå. Nej för helvete, nu får jag skärpa mig. Jag ska inte plocka upp kastat godis från soppåsen, det är bara för jävla lågt. Jag gör något annat en stund och försöker att inte tänka på godiset, men vetskapen att det ligger där bland soporna hemsöker mig. Till slut ger jag efter. Tittar i soppåsen, gräver lite trevande och lyckas fiska upp godispåsen. Den är lite blöt i ena kanten, men det mesta av innehållet har klarat sig. Jag äter upp det, snabbt och effektivt. Hatar mig själv resten av kvällen.

Nästa dag blir jag återigen sugen, eftersom jag inte har något mer godis hemma. Går och köper. Äter mig illamående. Slänger resten. Gräver fram resterna ur soporna. Äter. Hatar mig själv. Blir godissugen igen. Går och köper. Äter mig illamående. Slänger. Gräver fram. Äter. Hatar mig själv. Och så vidare.