Ayurvedisk hårvård

IMG_1686.jpg

Här ser ni den fenomenala trestegsraketen som får fason på mitt platta, frissiga, flygiga, skandinaviska hår.

I hela mitt vuxna liv har jag varit en sökare. Inte bara efter livets mening och mitt eget syfte på jorden, utan också efter den ultimata hårvårdsrutinen. Den har visat sig vara minst lika svåråtkomlig som de två förstnämnda. 

Om jag tvättar håret med vanligt schampo så ser det ut som en elektrisk rishög. Och om jag använder vanliga balsam eller inpackningar i så klistrar det sig mot huvudet som en gardin. Traditionell hårvård tar fram det allra sämsta i mitt hår. 

Därför har jag testat varenda naturligt alternativ jag kommit över. Kört balsammetoden. Använt produkter med naturliga ingredienser utan sulfater och silikoner. Till och med provat att tvätta håret med bara vatten. Inget har känts särskilt klockrent. 

Tills jag hittade det här ayurvediska, örtbaserade schampot från Klockargården. Den som liksom jag är en komplett hårnörd känner kanske igen ord som amla, henna, tvättnöt och shikakai. Det är sånt som indiska kvinnor använt i håret under tusentals år. Tvättnötter är en slags torkade frukter som när man blandar dem med vatten löddrar och har milda, tvålliknande egenskaper. Shikakai och amla är växtdelar som också har rengörande och vårdande egenskaper. 

IMG_1709.jpg

Det här schampot är ett pulver med bland annat malda tvättnötter, amla, shikakai. Precis som med rasullera så häller man upp lite i handen, blandar med vatten till en gröt som man sen tvättar med. Det är oparfymerat, men doftar helt underbart av typ jord, skog och blommor. Svårt att beskriva. Och det löddrar. Håret blir rent, men inte sådär diskmedelsgnissligt som det kan kännas efter ett vanligt schampo.

I flaskan till vänster är en oljeblandning med ungefär 70% ekologisk olivolja och 30% ricinolja. Samt några droppar eterisk lavendelolja. Jag använder den både för ansiktstvätt och som en hårinpackning innan hårtvätt. Brukar ha den i medan jag badar. 

Och som avrundning efter schamponering använder jag Henna Balm som brukar finnas i hälsokostbutiker. Det är en hennabaserad inpackning med naturliga ingredienser som inte ger någon färg utan bara vårdar. Den är verkligen en fuktbomb som inte tynger ner håret eller känns flottig.

And there you have it! Något att testa om du känner igen dig i mina hårfrustrationer och letar efter effektiva, ekologiska alternativ. =)

Inga av länkarna i det här inlägget är sponsrade. Jag försökte bara hitta bra källor till information.