Augustilistan

Aaaaah, Augusti. Jag hade stålsatt mig inför vad som brukar vara den mest outhärdliga månaden på året. Kvalmig hetta, bananflugeinvasion i köket och ilskna getingar med dödsångest som attackerar så snart man sätter foten utanför hemmet.

Men inte har jag lidit särskilt mycket inte. Vädret har varit behagligt. Jag har fått mig en generös dos regnmysiga dagar. Och läget på frilansfronten har varit så lugnt att jag kunnat ägna mig nästan uteslutande åt bloggandet och få stora saker att hända. Jag är sjukt nöjd. 

Så här har veckorna sett ut i övrigt:

Månadens höjdpunkt

När min familj kom och hälsade på hos oss i nya lägenheten. Jag bjöd på hemgjord glass, vi promenerade runt i stan och åt asgod middag ute på kvällen. Plötsligt kändes de inte så långt bort trots allt. <3 

När Linda Hörnfeldt frågade om jag ville jobba med henne. Jag hade velat ta kontakt själv jättelänge men inte vågat p.g.a feg. Nu har vi flera spännande grejer på g, och mitt första inlägg på Better Bloggers är live: 6 tips för att kicka igång blogghösten

Yaaay för bloggsamarbeten! 

Månadens bottenmärke

Jag vågade mig till Stockholm för första gången sedan flytten. Av en god anledning: För att träffa Linda, gå på ett spännande möte och planera vårt samarbete. Tiden vi hängde var sjukt roligt och värt. 

Men själva resandet tog kål på mig fullständigt. 2 timmar obekväm bussresa på morgonen. Överväldigande mycket folk i stan. Den vanliga tjurrusningen när man ska armbåga sig genom hela stan för att ta sig till tåget en fredag eftermiddag. Totalt kaos i tågvagnen, med barn som klättrade överallt, folk som tappade ner väskor på mig och mjölk som spilldes över golvet (två gånger). 

Var helt apatisk när jag kom hem på kvällen och låg i soffan och grinade i fosterställning. Om det funnits ett pris för “sämst på att klara av buss- och tågresor” så hade jag vunnit det. 

Månadens projekt

Inredning! Göra fint hemma. Bygga bo. 

Jag är BESATT av att planera vad jag ska göra med mitt hemmakontor. Det var så länge sen jag hade ett helt eget rum, (större än en klädkammare, med fungerande ventilation och fönster och allt), helt för mig själv. Det känns som en enorm lyx. 

Men som det ser ut nu är rummet sjukt oinspirerande. Och jag är kass på inredning så det har tagit lång tid att få grepp om situationen. 

Men nu vet jag precis vad jag ska göra. Vilken färg det ska vara på väggarna. Vilken känsla jag vill åt. Vilka möbler som kommer funka bra.

Stay tuned för före- och efterreportage om några veckor…

Månadens seger 

Jag ska äntligen bli avokadomamma! Efter flera misslyckade försök i både vatten och jord gjorde jag en ny ansträngning för några veckor sedan. Och titta, bara titta:

De leeeeeever! Den ena håller på att skjuta ner sin lilla rot i vasen och den andra håller på att kämpa upp ett skott. Jag vårdar mina avokadobebisar som små juveler. Byter vatten varje dag och pratar ömt med dem. Men jag har inte döpt dem ännu. Förslag på bra avokadonamn?

Månadens ångest

Grannar. Ständigt, dessa grannar. Jag älskar att bo mitt i stan, men ack: grannar

De stampar i golvet och huligansjunger till OS. De drar runt på gatorna och fylleskriker. De dånar trancemusik på högsta volym med öppen balkongdörr. De gasolgrillar på sina balkonger så att man inte kan ha fönstren öppna. Riktigt gulliga är de, våra grannar

Månadens favoritplats

Min sambo, som spelar i band, har tillgång till en replokal i stan. Dit går vi ibland: jag, min sambo och en gemensam kompis. Och en bag-in-box rödvin. Vi övar sång, pratar musik och brister ut i trestämmiga musikalnummer. Jag har knappt hållit i en mikrofon sen gymnasiet så det är ljuv nostalgi för mig. 

Månadens om nom

Hemgjord glass.

Jag brukar göra den på en bas av banan, med mycket kakao och en rejäl nypa havssalt. Har också testat att göra sorbet på de där smoothieblandningarna man hittar i frysdisken. Och när familjen hälsade på slog jag på stort med den här veganska varianten av Ben & Jerry’s Chunky Monkey, med bananer, kokosmjölk, hackad mörk choklad och valnötter:

Månadens musik

Emilie Nicolas - Let You Out

Jag är kär i henne. Så vansinnigt kär. 

Månadens serie

Naked and Afraid XL

Ja, det är en realityserie med väldigt tveksamt namn. Men låt mig pitcha detta till dig: 

Naked and Afraid är ett tv-koncept där en man och en kvinna, båda mer eller mindre erfarna utomhusexperter (“survivalists”), ska överleva 21 dagar i en vildmark någonstans i världen tillsammans. Utan kläder, tält eller mat, och med endast ett redskap var.

Tänk dig det: naken i en djungel överbelamrad med giftiga ormar, spindlar och myggsvärmar. Där du måste sova sked naken med en främling på en bädd av blöta palmblad, med leoparder och alligatorer på armlängds avstånd. Och göra upp eld med primitiva verktyg så att du kan koka vattnet som du hämtat från en stinkande pöl full av parasiter. 

Detta är ett recept på väldigt bra tv.

Naked and Afraid XL är en spinn-off på vanliga Naked and Afraid, där det istället är 12 personer som ska överleva 40 dagar. De placeras ut i mindre grupper på ett större område, där de oundvikligen träffar på varandra under tidens gång och måste samarbeta. Om vanliga Naked and Afraid är spännande och dramadrypande så är det ingenting i jämförelse med XL. Det är liksom en studie i mänsklig natur och beteende på den mest grundläggande nivån. Och det är ändlöst fascinerande. Det är, som man säger, “tv-knark”. 

Se det. 


Månadens länkkärlek

Claras inlägg om att vara mamma åt sig själv

Alicias inlägg om bloggvärlden som syjunta och konstnärsklubb

Tuvessonskans inspirerande guide till “skålmat”

Agnes målande berättelse om den perfekta dagen (som jag lätt skriver under på!)

Emelies tips för att driva företag vid sidan om ett heltidsjobb

Månadens blogginlägg i urval

Det kreativa skrivandets våndor

Den svåra konsten att djuparbeta

När alla andra är så himla bra och du känner dig värdelös och överflödig

Skrivdisciplin: Så funkar den och så får du mer av den

Och så Squarespace-skolan förstås, vars inlägg du hittar här: lugnochfin.se/squarespaceskolan