Är du mörkrädd?

Jag undrar faktiskt över detta, för jag tycker det är intressant.

Mörkräddhet är väl rätt vanligt antar jag, rentav normalt. Känns som att det nästan förväntas av en att man ska vara rädd för mörker.

Jag är inte rädd för mörkret. Jag älskar det. Ska försöka förklara varför:

Många människor känner sig otrygga i mörkret och trygga i ljuset, eller hur? Jag känner precis tvärtom. I dagsljus känner jag mig exponerad, utsatt, naken och otrygg. I mörkret känner jag mig insvept, omfamnad, gömd och trygg. Låter det skumt? =)

Dagsljus lämnar inget åt fantasin. Mörkret väcker nyfikenhet och spänning.

En annan tanke bakom mörkräddhet är kanske att man känner sig osäker för att man inte ser vad som finns. Man känner sig blind. Är man ute och går i mörkret så kan man lättare bli överfallen utan förvarning. Och det är sant att man inte ser lika bra i mörker, men jag tror att vi litar alldeles för blint på vår syn. Vi inte bara underskattar vårt minne av hur miljöer ser ut, utan glömmer också att använda våra andra sinnen. Det fina med mörkret är att ens sinnen skärps och man blir mer närvarande. Inte är det väl bara jag som brukar testa mig själv genom att treva runt i en kolsvart lägenhet och sätta mitt minne på prov? Eller försöka ”känna” när en vägg är nära.

Jag känner mig också trygg när jag går i parken utanför mitt hus när det är mörkt. Jag kan koncentrera mig på att skärpa alla mina sinnen. Eventuella gärningsmän är dolda, men det är jag också. Det finns en risk att bli överfallen i dagsljus också, men hur många av oss går runt med våra sinnen på helspänn i dagsljus? Eller t.o.m. går hem från krogen i kolmörkret en lördagkväll med Ipodsnäckor i öronen?

Det är inte mörkret vi ska vara rädda för. 

Mörker kan vara lika tryggt som ljus. Det handlar bara om hur man ser på saken.


Jag skrev det här inlägget för att jag gärna vill höra vad ni tycker om mörkräddhet. Om ni är mörkrädda, och varför. Är jag ensam om att känna såhär inför mörker? Det är intressant hur totalt olika vi kan se på saker, vi människor. =)

Så vad säger ni? Varför är mörkret läskigt och inte dagsljuset?