Apparna jag inte kan vara utan

Om det finns något som heter app-o-holic, (vilket det säkert finns), så är jag en sådan. Har varit det sedan jag skaffade min första iPhone för typ 6 år sen. 

Det jag är särskilt hookad på är produktivitetsappar: tjänster som underlättar eller effektiviserar mitt liv på nåt sätt. Jag älskar när mina anteckningar synkas över alla mina enheter och jag kan bära med mig all min planering vart jag än går. 

Så jag tänkte: varför inte leda dig på en guidad tur i min mobil och visa upp de appar som jag bara inte kan vara utan. 

Jag har iPhone, men många av dessa appar finns även till Android. En del av dem finns även för läsplatta och desktop. 

Nu skippar jag förresten alla de där nästan självklara apparna som de flesta har, som kalendern, mail, podcastappen och sociala medieappar och sånt. De kräver ju ingen vidare motivering. Istället visar jag bara de appar jag testat mig fram till under en lång period och förlitar mig på varje dag. Då kör vi!

Things - för “att göra-listan”

Med tanke på att jag är ett sjukligt kontrollfreak och har hela mitt liv i min todo-app så måste mitt val av app kännas 100%. Jag vill inte ens tänka på all tid jag lagt på att handflytta hundratals to do’s mellan olika appar för att sätta dem på prov. 

Men appen jag alltid kommer tillbaka till är Things. Den är (tyvärr) Mac- och iOS-exklusiv, och den kostar några hundralappar, men det är den värd för den har aldrig svikit mig. 

Det jag särskilt gillar med den är att den skiljer på förfallodagar och när man faktiskt tänker jobba med en uppgift. Så jag kan sätta en deadline på en uppgift men sen schemalägga den till en dag nästa vecka och då poppar den upp i min “Today”-vy på den dagen. 

I Things jobbar man med Areas (olika områden av ens liv) och med “Projects” (tillfälliga projekt eller mindre delområden). Dessa är listor man lägger sina uppgifter i. Jag har många listor. Allt ifrån när jag ska vattna krukväxterna och byta linser till vilka filmer jag ska se och vilka böcker jag ska läsa. Och så alla mina jobb-todos och projekt såklart.

Tack vare Things system med schemalagda uppgifter och återkommande uppgifter kan jag planera mitt liv uteslutande här. Jag använder nästan aldrig kalendern. 

Trello - för projektplanering

 
 

För vissa projekt vill jag ha en bättre överblick, och mer kontroll över hur jag strukturerar upp mina uppgifter. Då använder jag Trello. Detta fenomenala gratisverktyg som jag bloggat om förut.

Jag har en Trello-board för var och en av mina bloggar, och dem använder jag som redaktionella kalendrar. Jag förvarar alla mina blogginläggsidéer där, som jag sedan sätter publiceringsdagar på så att jag får upp dem i kalendervyn. Jag gör samma sak med utskick av email till mina emailklubbar, produkter jag jobbar med och annat innehåll jag skapar. 

Sedan har även jag och min sambo en gemensam Trello-board med allt som rör hemmet. Den är indelad efter rum och där listar vi allt som ska göras och vem som ska göra vad. Hett tips till alla familjer och par, för detta underlättar verkligen arbetsfördelningen och kommunikationen hemma. =)

iAWriter - för att skriva

 
 

Det började med att jag testade iAWriter för iPad för att skriva anteckningar. Gillade verkligen den avskalade designen och det smidiga tangentbordet. Och att mina texter synkade till Dropbox. När jag sen såg att det även fanns appar till Mac och iPhone gick jag all-in. 

Det är så behagligt att skriva i iAWriter att jag verkligen drar mig för att använda Word eller Pages. Jag skriver alla mina blogginlägg i iAWriter och klistrar sedan in texten i Squarespace när jag ska formatera inlägget. 

Eftersom att iAWriter synkar mot Dropbox har jag mappar där för alla mina skrivprojekt som jag kommer åt inifrån iAWriter. Så att hoppa mellan texter går blixtsnabbt. 

Freedom - för att stänga av internet så att jag får jobb gjort

 
 

Jag använder den här appen alldeles för sällan. Ändå är den nog den mest användbara och livsviktiga jag har. För när jag väl använder den händer magiska saker med min produktivitet och mitt fokus. Saker jag skrivit mer om här och här

Ska du bara investera i en enda produktivitetsapp, investera i Freedom

Feedly - för att följa bloggar

 
 

Steg 1 i mitt inflöde av inspiration och information heter Feedly. En RSS-läsare liknande Bloglovin, fast mer avskalad och lättanvänd i mitt tycke. 

Här prenumererar jag på alla bloggar jag följer, och går systematiskt igenom alla nya inlägg två gånger dagligen. 
De inlägg jag vill kommentera på eller rekommendera i mina kanaler sparar jag ner i Feedlys egna “Save for later”-mapp, som jag går igenom en gång i veckan.

Inlägg jag vill läsa vid ett annat tillfälle, eller spara ner, skickar jag vidare till Pocket…

Pocket - för att spara och läsa artiklar

 
 

Steg 2 i informationsflödet är Pocket. Här sparar jag alla artiklar och blogginlägg som jag antingen ska läsa senare eller vill spara. 

Det sköna med Pocket är att den skalar bort all reklam och allt distraherande från artiklarna så att man bara får texten och bilderna. 

Jag kan också arkivera och tagga artiklar för att kunna referera till dem i framtiden. Så när jag snubblar över ett smarrigt vegorecept eller en bra DIY-guide eller tutorial som jag vet att jag kommer ha användning för längre fram så Pocketar jag den. Smidigare än att ha tusen bokmärken i webbläsaren, och jag kommer åt min Pocket från alla mina enheter. 

My Cycles - för menscykeln

 
 

Klart jag lär ha en app för att detta. My Cycles är riktigt snygg, och ger bra överblick. Hur larvigt det än kan kännas så gillar jag att föra statistik över min kropp. Är väl det där kontrollbehovet antar jag...

Tink - för privatekonomin

 
 

Jag har känt till Tink sedan den dök upp för några år sen, och talat mig varm om den. Men jag har inte börjat att på allvar förlita mig på den förrän på sista tiden. Funktionaliteten och stabiliteten i den har höjts ordentligt, och nu går det till och med att betala räkningar och göra överföringar direkt genom appen. 

I Tink så ser jag inte bara aktuellt saldo på alla mina konton, (vi snackar privatkonto, sparkonton, kreditkort, företagskonto, CSN, rubbet), på samma ställe, samt alla köp och transaktioner. Jag får också de flesta av mina utgifter automatiskt kategoriserade, så att jag kan sätta budget för t.ex. mat och shopping. Jag kan också sätta sparmål och ställa in påminnelser vid särskilda kontohändelser, t.ex. när en budget börjar närma sig sin gräns. 

Ett ordningsfreaks våta dröm alltså.

Shazam - för musikigenkänning

 
 

Hur många gånger sitter man inte på ett café, eller framför tv:n, och hör en låt som är kärlek vid första öronkastet och som man bara MÅSTE identifiera? Jag är med om det mest hela tiden och då kommer Shazam till undsättning. Har upptäckt så mycket bra musik tack vare den genom åren.

Plus tycker fortfarande att det är lite magi hur den kan känna igen en låt genom en massa sorl och bakgrundsljud sådär… 

IMDb - för att kolla upp filmer, tv-serier och skådespelare

 
 

Ytterligare ett i-landsproblem: När man kollar serier med sambon och känner igen ansikte efter ansikte, letar febrilt i hjärnan efter vilka andra serier man sett dem i och på så vis inte kan koncentrera sig på avsnittet. Då halar man upp IMDb i mobilen, kollar upp och sen kan man slappna av. I-landsproblem löst.

iShows TV - för att hålla koll på tv-serierna jag följer

 
 

Närbesläktat i-landsproblem: “Vojne, vojne vad många bra serier jag följer och vill hålla koll på. När sänds nästa avsnitt? När är säsongsstarten för detta? Vilka fler serier borde jag också följa? Usch och fy vad mitt liv är svårt.” 

iShows TV to the rescue. En app jag nyligen hittat och som låter mig ha lika bra koll på mitt serietittande som på min privatekonomi och min menscykel. 

Djurvänligt - för att vego-checka produkter

 
 

Den här appen använder jag när jag står i butiken och för femtioelfte gången undrar vilka chipssorter det inte är mjölkpulver i, vilket godis som är gelatinfritt och vilka sorters mörk choklad som är veganska. 

Stort plus att den även har koll på pälsfria klädmärken och ej djurtestade skönhetsprodukter. Tack Djurens Rätt. <3

Vegourmet - för vegorecept

 
 

Som en bonus måste jag nämna den här appen, med tanke på hur ofta jag använder mig av den. Jag har massvis av recept sparade på alla möjliga olika ställen: Pinterest, Pocket, travar med tidningar och min analoga receptpärm. Ändå är det denna app jag återkommer till om och om igen när jag vill laga något jag vet är asgott och där jag smidigt kan se ingredienser och instruktioner medan jag handlar eller står i köket. 

Vegourmet är en av de få tidningar jag prenumererar på, just för att deras recept håller orimligt hög kvalitet. I denna appen hamnar ett urval av deras bästa recept i tjusigt digitalt format.


Vilka appar kan du inte vara utan? =)