Ansiktsolja med mandel och lavendel

IMG_3005-300x3001.png
Det här receptet är en återfuktande och skyddande olja för ansiktet. Den passar perfekt för dig med blandhy eller lite torr vinterhy. Den doftar också fullkomligt underbart. Och du tillverkar den på under 1 minut...

Du behöver:

  • Mandelolja, kallpressad, gärna ekologisk.
  • Eterisk lavendelolja. (Obs! Se till att det är äkta, eterisk och inte doftolja.)
  • ev. Tistelolja, som är en lättare och lättabsorberad olja.

Basoljorna oljor hittar du till ett bra pris på Crearome eller Bodystore. Eteriska oljor köper du förslagsvis på Crearome, för bästa urval och pris.

Instruktioner:

Blanda samman basoljorna i en lagom stor flaska. Helst glas och helst färgad glas, (oljor är ljuskänsliga), och med tät kork.

Droppa i lavendeloljan sist, tänk ca. 5 - 10 droppar per deciliter bas. Ha hellre i för lite än för mycket eterisk olja, här finns en bra guide. För mycket eterisk olja kan irritera huden och doftar för starkt. Tillsätt ett par droppar i taget, blanda och lukta. Varför just lavendel? Tja, jag gillar doften, och lavendelolja är t.ex. talgbalanserande, antiseptisk och hudförnyande. Några andra oljor du kan testa är rosmarin (stimulerande), eller cypress (sammandragande).

Vad gäller basoljorna så kan du använda de här måtten som utgångspunkt:

Torr hy: 80% - 100% mandelolja, 20% eller mindre tistelolja. (Kanske ingen alls om du vill ha riktigt fet olja. Men tänk också på att mandelolja tar tid på sig att gå in i huden. Tisteloljan hjälper till att göra blandningen mer lättabsorberad.) Blandhy: 50% - 70% mandelolja, 50% - 30% tistelolja.

Användning:

Du kanske inte är van att använda olja som återfuktning? Det kan kännas ovant i början om man är van vid att tvätta ansiktet med tvål och smörja med kräm, men du kommer snart in i det och sen kommer du inte vilja gå tillbaka...

Jag förklarar mer om varför traditionell rengöring och krämer är ofördelaktigt i den här artikeln. Vi är i regel alldeles för hårdhänta och aggressiva mot vår ansiktshy. Ju mer vi tvättar och gnuggar och smörjer, desto mer tenderar vår hy att kämpa emot för att få göra sin egen grej. Vi människor har ju trots allt klarat oss utan produkter i ansiktet i miljontals år utan att våra ansikten trillat av. Vår hud har funktioner för att hålla sig ren och många gånger vi gör bäst i att hålla tassarna borta från den.

Men visst behöver vi pyssla om den lite ändå. När vi är ute och rör oss bland avgaser och smuts och svettas och sminkar oss så behöver huden lite hjälp att hålla sig ren. Men inte med rotborste och tvål! Du får bort både smink och svett och smuts allra bäst med olja, (fett löser fett.)

Så om du tvättar ansiktet med t.ex. hett vatten, lite tvättolja och en våt tvättlapp, (läs här om OCM), så låter du bli att gnugga ansiktet torrt efteråt utan masserar direkt in ansiktsoljan. Vattnet kommer att dunsta, och fuktig hy absorberar olja lite lättare.

Alltså: tvätta ansiktet med olja och våt tvättlapp, och massera in ansiktsoljan på fuktig hy. Några få droppar räcker. Flaskan jag visade ovan är en gammal ricinoljeflaska från Apoteket med en öppningsdiameter på ca. 2 cm. Jag får en perfekt mängd olja genom att trycka öppningen mot handflatan och använda det som fastnar. Testa dig fram!

Fördelarna med denna metod? Du låter din hy slappa av mer, eftersom att den inte måste producera en massa sebum för att kompensera för det du tvättat bort med tvål eller rengöringscremer. Dessutom får den den renaste tänkbara återfuktningen: endast läkande, vegetabiliska oljor. Inga andra konstigheter eller parabener eller parfymer. Du kommer att märka efter en tids produktfri ansiktsvård att dina porer är renare och att ansiktet har en ny lyster. Det är lättare att få vacker hy när du och din hud jobbar tillsammans och inte bråkar med varandra. Jag har spenderat så många år av krigsföring med diverse prylar och produkter, och aldrig har det skett någon egentlig skillnad förrän jag gav upp och tänkte "back to basics". Jag har aldrig varit så nöjd med min hy som nu.

Så ge det ett ärligt försök, även om huden beter sig konstigt till en början vid omställningen. Tänk på alla pengar du sparar sedan, och hur mycket mer okomplicerat det blir att hålla ansiktet fräscht och välmående.

Har du frågor om att tvätta eller återfukta ansiktet med olja så får du gärna kommentera inlägget så ska jag göra mitt bästa för att förklara! =)