Akrylmålning för nybörjare

All Photos - 3102 of 3343.jpg

Ett av mina mål med den här bloggen är att inspirera till mer kravlös kreativitet, och att testa på en massa olika slags pyssel och uttrycksformer. Noll pretention. Just for fun.

Nu tänkte jag det skulle handla om akrylmålning. Alltså att måla tavlor med akrylfärg. Jag är ingen expert, och jag har väldigt begränsad erfarenhet av andra former av målning, t.ex. akvarell och oljefärger. Men det fina med akrylfärger är att man kan göra misstag. Många misstag. Blir något fel låter man bara färgen torka lite, sen målar man över.

Akrylfärger är flexibla, och det går verkligen att utveckla sin egen stil. Mycket vatten, lite vatten. Stora klumpar med färg. Färg som man stänkt på duken. Massa finlir eller stora svepande penseldrag. Akrylfärg är väldigt tillåtande och smidigt att arbeta med.

Jag tänkte berätta lite hur jag gör när jag målar, vad för slags material jag använder, och ge dig lite tips på hur du kommer igång med akrylmålning du med. Det här är alltså bara ett av typ en miljard olika tillvägagångssätt när man målar. Jag har plockat upp den av min mamma, som alltid målat akryl och är väldigt bra på det. 

Jag målar inte så jätteofta. Håller fortfarande på att utforska min egen målningsstil och min arbetsmetod, men så här ser den ut för närvarande...

Min arbetsprocess:

1. Jag letar upp en bra bild att utgå ifrån. Pinterest är utomordentligt för ändamålet. Denna håller jag t.ex. på att måla just nu. Eller så bara bildgooglar jag typ “great horned owl”, vilket jag gjorde i det här fallet.

2. Jag ritar med blyerts på duken, en lös skiss av motivet.

akrylmålning uggla steg 1

3. Jag grundmålar duken med de ungefärliga basfärger jag vill använda för bakgrunden och motivet. Här blandar jag ut färgen med mycket vatten. Vill inte ha en tjockt lager färg, bara få bort det vita från duken.

akrylmålning uggla steg 2

4. Börjar fylla i de olika fälten med mer färg. Som en tumregel är det bra att börja med bakgrunden, för att det blir lite lättare att måla det främre motivet ovanpå den sen. Detsamma gäller färgen i motivet. Kolla noga på bilden du utgår ifrån: vad är “bottenfärgen” i ett visst fält, och hur ser de mörkaste, respektive de ljusaste delarna av de fältet ut? I ugglan här t.ex. är bottenfärgerna rostbruna, mörkbryna, orangea och gråa. Sen duttar jag på mörkare nyanser ovanpå dem, och slutligen ljusare nyanser.

akrylmålning uggla steg 3

5. Så håller jag på fram och tillbaka tills att jag är nöjd. Ett tips här är att ofta gå och ställa dig några meter ifrån din tavla och jämföra mot förlagan. Stämmer linjerna ungefär? Stämmer färgerna? Ofta behöver man våga ta i mer med färger och kontraster. Jag är iallafall ofta lite feg med det. Men kom ihåg: blir det knas så kan du bara måla över. =)

akrylmålning uggla steg 4

6. Jag övergår till att pilla mer och mer med detaljer. T.ex. lägga in lite blänk i ögonen. Måla fram fjädrar. Vässa till konturer. Bakgrunden brukar jag bara hålla enfärgad och lite flammig. Välj en färg som lyfter fram motivet. Är motivet ljust, använd en mörkare bakgrund och vice versa. Läs även på om komplementfärger. Ett rödaktigt motiv gör sig t.ex. extra snyggt mot en grön bakgrund.

akrylmålning uggla steg 5

7. Et voliá! Ett stycke tavla klar. Nu signerar jag med mina initialer nere i högra hörnet och på baksidan av duken. Sen är tavlan redo att ramas in och hängas upp. I det här bildexemplet använde jag en panåduk, vilket bara är som en tunn skiva med duk ovanpå. Men med kilramsdukar spikar man fast träramen runt sidorna av duken. Så här:

Ann Stigell tavlor

Material

Vad använder jag för material då? Inget särskilt fancy. Jag köpte ett färdigt kit med väska, penslar, färger och palett. Sen har jag köpt till några större tuber med basfärger i efterhand, samt fler penslar.

akrylmålning kit

Ett staffli gör saker och ting mycket enklare, men det är faktiskt inte nödvändigt. På bilderna ovan använder jag ett litet bordsstaffli som passar bra just för såna här mindre dukar. När jag jobbar med en större duk kan jag ställa den på en stol eller ett fönsterbräde och luta den mot väggen.

Sen ser jag till att skydda väggen och golvet runt omkring duken med tidningspapper eller nåt annat. Jag lägger ut ett underlägg på den yta där jag har färgerna och penslarna. Fyller en mugg med vatten och fuktar en disktrasa och lägger bredvid. Trasan har jag för att dutta bort överflödigt vatten från penslarna.

Vad du bör införskaffa för att komma igång är:

- Färgkit med de viktigaste basfärgerna. Du kan blanda fram alla färger du behöver från dem.

- Penslar. En uppsättning med 4 - 5 storlekar och penselformer är en bra start.

- Palett för att trycka ut och blanda färgerna på.

- En duk att måla på. Finns som pannå eller kilram, och i många olika storlekar. På bilderna har jag en 31 x 23cm. De större tavlorna som min mamma målat är alla 50 x 70cm.

Inköpsställen: (OBS! Det här är inget sponsrat inlägg. Bara mina tips på kedjor som jag vet har bra utbud och priser.)

Kreatima

Panduro Hobby

Även Clas Ohlson, Rusta och Biltema har billiga dukar och annat konstnärsmaterial.

263A.png

Undrar du något mer om akrylmålning? Fråga på i kommentarerna!