5 pysseltips för stressade hjärnor

korsord.jpg

Att sitta och pyssla har för mig blivit den mest effektiva terapiformen när jag är stressad, orolig och behöver landa på jorden. Har man ett jobb som kräver att man sitter framför en dator och tänker mest hela dagen, (som så många av oss har), så behöver man återvända till sin kropp och göra något med händerna.

Här är mina topp 5 terapipysseltips:

1. Sticka

Jag är kass på att sticka. Lyckas aldrig med något mer avancerat än en halsduk eller mössa. Men åh vad avkopplande det är. Jag hamnar som i trans och kan knappt slita mig, tänker "bara ett varv till”. Och så känns det sådär mysigt gammaldags.

2. Knåda med lera

lera_verktyg

Många har kanske knådat med trolldeg och sånt när man var liten, eller med blålera på stranden. Jag återupptäckte skulptering förra vintern, och blev som besatt. Det är så mysigt att sitta och knåda och forma och pillra med en bit lera, och det går att göra så mycket. Jag sprang genast iväg till Panduro och skaffade tre sorters lera och en massa formvertyg och lack och fan och hans moster. Sen gjorde jag små djur att ge bort till min familj i julklapp…

elefant i lera

3. Lösa korsord

korsord

Korsord är något man hela tiden glömmer bort att det finns förrän man är och hälsar på i sin mormors sommarstuga. Det är verkligen underskattat. Och det gör inget om man är skitdålig på det i början, det finns tidingar med superlätta kryss. Det man vill åt är bara känslan av lagom ansträngande tankearbete. Lös inte korsord digitalt. Själva vitsen är att komma bort från skärmar en stund.

4. Färglägga

vuxenmålarbok

Det har börjat bli poppis med målarböcker för vuxna, eller “mindfulnessfärgläggning”. De här målarböckerna ser ju inte ut som de för barn, utan har mycket större detaljrikedom och är ritade av duktiga illustratörer. Jag testade i somras, när jag led i värmen och behövde distrahera mig själv. Blev förvånad över hur mycket jag fastnade. Det kändes som att vara fem år gammal igen. Hjärnan slappnar av av att bara sitta och lugnt och systematiskt fylla i färg i de tomma fälten. Inte behöva vara kreativ eller lösa problem. Och ibland blir resultatet riktigt fint och man sätta upp det på väggen.

5. Lägga pussel

Alltså ett riktigt, analogt pussel. Helst med flera tusen bitar. Det underbara med det här är att det är ett projekt som tar tid. Man kan gå och sätta sig vid det en liten stund vid behov, men man kan lika gärna sitta en hel lördag i sträck. Det bästa med pussel är att det tillfredställer ett gäng olika behov som människor har inbyggda. Sortera, leta mönster, organisera, planera, bygga. Jag har länge varit sugen på att köpa ett pussel. Ska bara hitta en tillräckligt stor yta att vara på först... 

 

Vad brukar du pyssla med för att koppla av?